Frigitte XML-data gir nye tjenester

Sanntidsdata fra Trafikanten gir grobunn for nye applikasjoner. Sjekk om du må løpe til bussen.

Frigitte XML-data gir nye tjenester

Sanntidsdata fra Trafikanten gir grobunn for nye applikasjoner. Sjekk om du må løpe til bussen.

Informasjonsbiter og data som tidligere befant seg i lukkede, interne systemer åpnes i stadig større grad for fri bruk.

Ved å gi publikum tilgang til rådata i et strukturert format åpner det seg muligheter for andre til å lage helt nye løsninger. Enda mer spennende blir det når nye aktører kombinerer data fra flere ulike kilder samtidig, i såkalte mashup-tjenester.

Tidligere har digi.no avdekket at trafikkdata fra kollektivtrafikken i Oslo og Akershus deles ut av Trafikanten. Opprinnelig var de noe skeptiske til et frislipp av dataene, men etter vi skrev saken har de latt seg begeistre av oppslutningen det har gitt.

Nå har også konsulentselskapet Making Waves kastet seg over trafikkdataene, og har laget en applikasjon som forteller brukerne når neste kollektive transport dukker opp.

Tjenesten slippes i dag til offentligheten etter at den ble populær internt hos Making Waves.

Programmet med det megetsigende navnet «må jeg løpe?» søker opp avgangstider for buss, trikk og bane i sanntid, og kan installeres på Windows eller på mobiltelefonen din.

En kjekk funksjon gir brukere anledning til å legge inn ulike stasjoner som favoritter i applikasjonen, omtrent slik man bokmerker nettsider.

Egen mobilutgave

Med «må jeg løpe?» på mobil kan du avgjøre om det er nødvendig å løpe når du er på farten. Programmet er tilpasset mobil slik at du raskt skal kunne navigere og få frem den informasjonen du trenger med små taster og liten skjerm. Mobilen må støtte Flash Lite 2.x for å kjøre denne applikasjonen. Har du dette kan du installere programmet her.

- Valget av teknologi begrenser tilgjengeligheten av applikasjonen på mobil. Dessverre er ikke den tekniske plattformen til de ulike mobilmodellene standardisert slik som på pc. Dette gjør det vanskelig å få en løsning bygget i Flash til å fungere på alle mobilmodeller, sier Sven Aanesen, utvikler i Making Waves i en pressemelding.

Konsulentselskapet legger til at tjenesten foreløpig ikke fungerer på iPhone, men hvis den viser seg å være populære på mobil vil de vurdere å lage en versjon også for denne plattformen.

- Eller vente til Apple og Adobe blir enige om installering av Flash på iPhone, sier Aanensen.

    Les også:

Til toppen