UTVIKLING

Frigjør mer åpne data

- Selv kartverket er med.

Presser på for å frigjøre flere offentlige data. Nå inviterer IKT-Norges Liv Freihow til en nasjonal utviklerkonkurranse i samarbeid med Difi.
Presser på for å frigjøre flere offentlige data. Nå inviterer IKT-Norges Liv Freihow til en nasjonal utviklerkonkurranse i samarbeid med Difi.

Myndighetene har lenge ivret for datafrigjøring. Det offentlige som produserer store mengder rådata både oppmuntres og pålegges å gjøre data tilgjengelig for fri viderebruk.

Men trass visjoner om innovasjon og hvilken nytte for samfunnet dette kan få, er tilbudet slik det fremstår gjennom portalen data.norge.no fortsatt ganske stusselig.

En nasjonal konkurranse kalt Apps4Norge skal bokstavelig talt få fart på utviklingen.

Nå loves vi flere datasett og det fristes med pengepremier til de som lager de beste mobilappene eller nettjenestene basert på åpne offentlige data.

- Så langt har vi ikke sett de store bølgene av data fra offentlige etater, og vi har manglet gode applikasjoner. Derfor har Difi (direktoratet for forvaltning og IKT) og bransjen gått sammen om å få utviklere engasjert, sier IKT-Norges Liv Freihow, som sitter i programkomiteen, til digi.no.

I opptakten til konkurransen som starter 1. februar og varer til 15. april har de jobbet tett mot offentlige etater og departementer, snakket med dataeierne og jobbet for å frigjøre mer.

Helsedata

Frihow sier de møtte stor velvilje. Fram mot konkurransen åpner, men også underveis i konkurranseperioden skal det slippes løs nye datasett, blant annet fra helsesektoren.

- Helse er et område mange opplever som veldig personsensitivt, men denne sektoren sitter på ekstremt mye spennende informasjon som det er uproblematisk å frigjøre, sier hun.

Helsedirektoratet vil gjøre såkalte ufarlige statistikkdata tilgjengelig. Det omfatter blant annet kvalitetsindikatorer, som viser hvor mange pasienter som har fått startet sin behandling innen gjeldende frister, hvilke sykehus som ikke overholder frister og så videre. Slike datasett vil foreligge fra oppstartsfasen av konkurransen.

Energi og miljø, kulturdata og mer fra Brønnøysund-registrene, er andre eksempler på rådata i maskinlesbar form som nå skal bli tilgjengelig.

- Til og med Statens kartverk har lurt seg litt utpå og vil bidra med flere datasett. Vi har utfordret dem veldig, røper Liv Freihow til digi.no.

Her snakker vi dessverre ikke om noe frislipp av de etterlengtede kartdataene de produserer. I dette tilfellet skal Kartverket utgi datasett fra det sentrale Stedsnavnregisteret, eller SSR som det heter på fagspråket.

- Vi vet at det er andre som løpende vil utgi flere datasett, sier IKT-Norges direktør for myndighetskontakt og varsler solide premier til vinnerne.

App-konkurransen blir formelt åpnet den 1. februar av fornyingsminister Rigmor Aasrud. På arrangementet ved Meterologisk instistutt på Blindern vil det også bli en speeddate-sesjon som kobler dataeiere med interesserte utviklere.

    Les også:

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.