Frihetens paradis på nett

Et frihetens nettparadis med kommersielle baktanker - det er vyene bak Scandinavia Onlines virtuelle versjon av det syd-amerikanske landområdet Patagonia. Kulturminister Turid Birkeland (bildet) satt fengslet foran skjermen under dagens presentasjon på Café Børsen i Oslo.

Et frihetens nettparadis med kommersielle baktanker - det er vyene bak Scandinavia Onlines virtuelle versjon av det syd-amerikanske landområdet Patagonia. Kulturminister Turid Birkeland (bildet) satt fengslet foran skjermen under dagens presentasjon på Café Børsen i Oslo.

]Scandinavia Online lanserte i dag sin nye virtuelle verden Patagonia på Café Børsen i Oslo. Konseptet er bygd opp rundt programvaren Active Worlds (AW) som er utviklet av Worlds Incorporated og solgt videre til Circle of Fire Studios i San Diego, USA. Internettbrukere kan møtes i virtuelle tredimensjonale omgivelser. Til forskjell fra tradisjonelle VRML verdener, har innbyggerne i Patagonia også muligheten til å bygge sine egne fasiliteter. Hver nettbruker er representert med en 3D-modell eller "avatar" som gir brukerne mulighet til å kommunisere med alle andre i det samme miljøet. Scandinavia Onlines idé med fristedet Patagonia, er nettopp å utnytte mulighetene til å skape en virtuell handelsplass på nettet. Patagonia vil nemlig være fritt tilgjengelig for alle som ønsker å besøke stedet, men bedrifter som ønsker å bygge sine egen virtuelle forretning må betale for seg.- Til å begynne med ønsker vi å få flest mulig innbyggere i Patagonia, og i første rekke ungdom. Når innbyggertallet stiger kan vi begynne å markedsføre Patagonia som en attraktiv markedsplass for bedrifter, sier administrerende direktør i SOL, Erik Hagen, til digi. Hagen har ennå ikke satt noe mål for hvor innbringende SOLs virtuelle verden vil være.- Dette er ikke så vesentlig ettersom Patagonia er svært billig i drift. Vi kan bruke lang tid til å bygge opp innbyggertallet uten at det koster oss en formue, sier Hagen.For å kaste glans over åpningen hadde SOL invitert kulturminister Turid Birkeland. Hun åpnet begivenheten med å lese en novelle av Ketil Bjørnstad og satt fengslet til skjermen under hele presentasjonen.- Dette var en veldig spennende opplevelse, sa Birkeland til digi etter presentasjonen. Hun forklarte at denne type nettvirksomhet absolutt var noe som Kulturdepartementet hadde interesse for.- Jeg tror det er svært viktig å støtte opp under nettaktiviteter som oppfordrer til bruk av det norske språk, og dette blir jo først og fremst et norskspråklig nettsted, sa Birkeland.Digi tok en testtur i Patagonia etter at den ble offisielt åpnet for publikum i ettermiddag. Dette viste seg å være langt bedre enn under presentasjonen til SOL, der det ble benyttet et vanlig 28.8 modem. Med fast linje ble opplevelsen en helt annen, men man må ikke forvente seg et 3D-paradis på nettet. De ulike elementene i miljøet lastes ned direkte mens vandringen pågår, noe flyten og detaljnivået i grafikken bærer preg av.

Til toppen