TELEKOM

Frykter at priskutt knekker Tele2

- Truer hele mobilvirksomheten, mener norgessjef Haakon Dyrnes.

Administrerende direktør Haakon Dyrnes i Tele2 Norge.
Administrerende direktør Haakon Dyrnes i Tele2 Norge.
10. juni 2010 - 09:49

Teleselskapene betaler i dag ulik pris for å videreformidle samtaler fra konkurrentenes mobilnett. Mindre aktører kan forlange opptil 90 øre i minuttet, mens Telenor og Netcom bare får ta 50 øre.

Den såkalte termineringsavgiften er bestemt av Post- og teletilsynet (PT) ut fra konkurransehensyn. Før påske varslet de vedtak om å trappe ned avgiften trinnvis de neste tre årene. Innen 2013 skal alle aktørene pålegges et makstak på 17 øre.

- Dette vil gi grunnlag for betydelige prisreduksjoner for norske sluttbrukere, påpeker tilsynet.

Tele2 og Network Norway har forpliktet seg til å bygge landets tredje landetsdekkende mobilnett gjennom selskapet Mobile Norway. Av den grunn har selskapene så langt fått lov til å beregne en høyere avgift enn andre aktører i markedet.

Priskuttet kan få dramatiske følger for utbyggingen. Hele Tele2s eksistens i Norge er truet, sier selskapet.

«Dersom varselet blir realisert slik det foreligger vil det være virksomhetstruende for Tele2, og varselet kan (...) innebære at rammevilkårene for Tele2s mobilvirksomhet i Norge går tapt», heter det i et høringssvar fra Tele2.

Post- og teletilsynet har beregnet at Tele2 vil tape opptil én milliard kroner frem mot 2013 på avgiftsendringen. Til sammenligning tjente selskapet i fjor 196 millioner kroner.

- Du kan jo tenke deg selv hva resultatet vil bli. PT vil nå halvere termineringsprisene våre over natten, noe som er enestående i Europa. For oss er dette dramatisk, sier Tele2s administrerende direktør Haakon Dyrnes til Finansavisen.

Det er ikke første gang Tele2 klager på avgiftsreguleringen. I fjor vant selskapet frem med en klagesak til Samferdselsdepartementet, som omgjorde Post- og teletilsynets vedtak om redusere termineringsavgiften.

Tele2 håper at avgiftkuttet heller ikke denne gangen blir endelig.

- Dette er bare et forslag til vedtak, og vi har ikke tro på at dette blir det endelige vedtaket, sier Dyrnes til Finansavisen.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.