Frykter kinesiske lønnsøkninger

Venter prisoppgang på PC-er.

Kinesiske arbeidere som setter sammen PC-ene til Dell, HP samt maskinene til Apple, Nokia og Motorola, har fått lønnsøkning. Nå frykter HP og Dell at det vil kjøre opp prisene på deres produkter.
Kinesiske arbeidere som setter sammen PC-ene til Dell, HP samt maskinene til Apple, Nokia og Motorola, har fått lønnsøkning. Nå frykter HP og Dell at det vil kjøre opp prisene på deres produkter. (Bilde: Apple)

Venter prisoppgang på PC-er.

Den siste tiden har det vært mye fokus på vilkårene til de kinesiske arbeidere som setter sammen Apple-produkter. Den store kontraktsprodusenten Foxconn har fått betydelig kritikk for lønns- og arbeidsvilkårene til sine ansatte og er under press for å bedre forholdene.

Tidligere i februar ble det kjent at Apple har hyret inn en uavhengig aktør for å gjennomgå arbeidsforholdene ved sine kontrakts-fabrikker i Kina, noe som allerede har resultert i lønnsøkninger for Foxconns kinesiske ansatte.

Tynne marginer

Ifølge nyhetsbyrået Reuters har selskapet økt lønningene med mellom 16 og 25 prosent, den tredje lønnsoppgangen siden 2010. Men dette bekymrer nå andre PC- og elektronikkprodusenter. HP, Dell, Nokia og Motorola Mobility bruker alle Foxconn for å sette sammen sine produkter. Høyere lønninger betyr for disse lavere marginer.

Og lavere marginer er ikke noe disse selskapene lever godt med. I motsetning til Apple har aktører som HP og Dell barberblad-tynne marginer på sine PCer, og Apples konkurrenter innen mobiltelefoner har heller ikke mye de kan spare.

Både Dell og HP har levert resultater for sitt fjerde kvartal denne uken og begge rapportene viste nettopp til lavere marginer innen PC-markedet.

Følger utviklingen tett

– Dersom Foxconns arbeidskostnader stiger, så vil deres produksjonskostnader også stige. Men det vil gjelde hele industrien, så vi må da se hvor mye av de økte kostnadene vi ligger over til kunden i forhold til hva vi absorberer seg, sier HPs toppsjef Meg Whitman til Reuters.

Også Dell opplyser til Reuters at de følger utviklingen i arbeidskostnadene i Kina med argusøyne, og en analytiker nyhetsbyrået har snakket med sier at det er forventet at prisene på blant annet Dell og HP sine produkter vil stige noe i pris.

2000 kr måneden

Den offisielle forklaringen på lønnsøkningen i Foxconn er at selskapet må tiltrekke seg kompetent arbeidskraft. I Shenzhen, der selskapet har flere av sine største bedrifter, har myndighetene økt minstelønnen med 13,6 prosent, til massive protester fra byens fabrikkeiere.

En ufaglært Foxconn ansatt i Shenzhen skal etter lønnsøkningen ha en månedslønn på 1634 kroner. Men består den ansatte en eksamen vil lønnen kunne økes til rett over 2000 kroner per måned. Reuters skriver at den tilsvarende lønnen for tre år siden var 900 kinesiske yuan, ca. 820 kroner.

    Les også:

Til toppen