ARBEIDSLIV

Frykter koronaviruset i kontorlandskap

Hjemmekontor i stor skala er løsningen i Kina.

Frykt for koronasmitte vil trolig tømme kontorlokaler i Kina. Illustrasjonsbilde fra Shanghai Stock Exchange i Lujiazui Financial Area i Shanghai.
Frykt for koronasmitte vil trolig tømme kontorlokaler i Kina. Illustrasjonsbilde fra Shanghai Stock Exchange i Lujiazui Financial Area i Shanghai. Foto: ALY SONG/Scanpix
10. feb. 2020 - 12:24

Akkurat nå er det kinesisk nyttår, og mange er fortsatt på feire. Men etterhvert som kinesiske selskaper starter opp igjen, kommer det ifølge Fortune til å bli verdens største hjemmekontor-eksperiment. 

For å unngå at ansatte smittes av Corona-viruset, er hjemmekontor blitt en nødvendighet for bedrifter med ansatte som har muligheten til å gjennomføre arbeidsoppgavene hjemme. 

Tusenvis av bedrifter tester nå ut å samarbeide virtuelt, for eksempel via videochatter. Det betyr at mange må venne seg til å jobbe på nye måter, som for eksempel reklamebyråer som nå må "brainstorme" med teamet via videochat hjemmefra.

Ikke minst er det utfordrende for alle som jobber i kontorfellesskap, en ny trend og samarbeidsform som har tatt av i store kinesiske byer i takt med stigende eiendomspriser og framvekst av startup-kulturen.

Kontorlandskap øker smittefaren

Fersk norsk forskning viser at folk som på ulike måter sitter sammen med andre folk når de jobber, enten i kontorlandskap eller på delt kontor, har større risiko for å bli syke.

Koronaviruset smitter ifølge Folkehelseinstituttet mest sannsynlig gjennom dråpe- og kontaktsmitte. Trolig tar det minst to dager, kanskje opptil to uker, fra smitten inntreffer til symptomene er merkbare. 

Sofie Nystrøm gikk av som toppsjef i NSM etter det kom frem at sikkerhetsmyndigheten hadde inngått ulovlig låneavtale på 200 millioner kroner. Nå får NSM 90 mill. ekstra i revidert nasjonalbudsjett.
Les også

NSM: 200 mill. for å dekke ulovlig lån var ikke nok

Produktiviteten kan øke for noen

Mens noen ledere frykter for at produktiviteten vil falle med utstrakt bruk av hjemmekontor, er det motsatte kanskje riktig, ifølge en undersøkelse fra Stanforduniversitetet i USA.

Den viste at produktiviteten gikk opp med 13 prosent i et kinesisk reisebyrå da folk jobbet hjemmefra. Årsaken var at de tok færre pauser og hadde mer behagelige omgivelser. 

Andre virksomheter er helt avhengig av at kunder og ansatte fysisk møter opp. Dave Tai, lederen for et bakeri og utleie av kontorlandskap, sier til Fortune at han frykter at selskapet hans vil gå dukken. 

Så langt er mer enn 40.000 personer smittet. Ifølge BBC er tallet på døde totalt så langt 908 personer.

Per i dag er det ifølge Folkehelseinstituttet bare Kina som regnes som område med vedvarende spredning, selv om tilfeller er oppdaget i en rekke land. Storbritannia har ifølge NTB Storbritannia erklært Wuhan-viruset som en «overhengende og alvorlig trussel».

Et bud er lagt inn på et børsnotert IT-selskap.
Les også

Børsnotert IT-selskap i spill – styret fraråder oppkjøp

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.