Fuglevik kan etterfølge seg selv

Tor Fuglevik vurderer å etterfølge seg selv som sjef for det digitale TV-bakkenettet.

Tor Fuglevik vurderer å etterfølge seg selv som sjef for det digitale TV-bakkenettet.

Norges Televisjon (NTV), som eies av NRK, TV2 og Telenor, forventer å få konsesjonen for å bygge og drive av det digitale bakkenettet for tv i Norge for perioden 2006 til 2021.

Administrerende direktør i NTV, Tor Fuglevik, har i fire år ledet planleggingen og arbeidet med å oppnå konsesjonen. Neste fase er gjennomføringen.

Nå skal han ta stilling til om han ønsker å være videre med på lasset. I en helsides annonse i Aftenposten i dag søker NTV etter nye ledere på en rekke plan.

– Jeg ser slett ikke bort fra at jeg kommer til å søke, for det er klart det blir morsomt å se det hele komme i havn, sier han til digi.no.

Han ser også for seg at det kommer til å bli en beinhard oppgave, og at NTV vil stå overfor en rekke utfordringer.

Han tenker først og fremst på den ekstremt strenge tidsrammen. På 30 måneder skal NTV klare å gjennomføre digitaliseringsprosjektet og den analoge slutningen.

Til sammenligning brukte Sverige ni år på den samme jobben, forteller Fuglevik.

Ingen andre land i verden har noensinne fått en så kort gjennomføringstid, og Fuglevik mener det må på plass en rekke forutsetninger for å lykkes.

Etter planen skal nettet lanseres allerede fra utgangen av 2006 i første region, og deretter bygges ut regionvis fram mot 95 prosent husstandsdekning i hele landet i løpet av 2009.

Det digitale bakkenettet vil fra starten ha kapasitet for 20 til 25 tv-kanaler, 10 til 15 radiokanaler og et stort antall datatjenester.

NTV vil som konsesjonsinnehaver stå ansvarlig overfor myndighetene for at alle vilkår blir oppfylt, som blant annet å sørge for at publikum får tilgang til digitale sendinger, digital tv-bokser, brukerstøtte og informasjon.

Fuglevik ser det også som stor utfordring å gå over til den nye komprimeringsteknologien, MPEG-4. I dag er Frankrike alene om å bruke MPEG-4 innen digital-tv.

Teknologien vil gi plass til langt flere tv-kanaler og vil kunne utnytte frekvenskapasiteten langt bedre enn MPEG-2. I tillegg vil den kunne ta inn mer kapasitet og dermed være tilpasset høyoppløselig tv, HDTV.

Fuglevik beregner at NTV må bruke betydelig tid framover for å teste ut mottakerboksene for å sikre at de skal fungere trygt og godt i markedet.

    Les også:

Til toppen