Full kræsj for Bill Gates

Bill Gates startet CES-messen i natt med et "heseblesende" show med lite nytt og hvor lite fungerte.

Bill Gates startet CES-messen i natt med et "heseblesende" show med lite nytt og hvor lite fungerte.

Allerede da Microsoft-sjefen gikk på scenen, hadde CES-arrangøren satt tonen med en spøk der han blandet sammen navnene og selskapene til to av de største IT-gigantene; Texas Instruments og HP

Dette skulle vise seg å bli en av de kjedeligste talene fra Bill Gates i manns minne, med opp til flere feilslåtte demonstrasjoner der PC-ene ikke ville lystre Microsofts sjefsarkitekt. Men det klarte ikke å få Gates fra å påstå at ingenting kommer som en overraskelse på ham:

Komikeren var morsomst

- Vi har sagt at dette blir tiåret der teknologien vil bli tatt for gitt, synset Gates i åpningsreplikken sin.

- Teknologien er ikke lenger for nerder og teknofrikere. Snart er den en selvfølge for de aller fleste.

Da han kom på scenen hadde allerede tv-komikeren Conan O'Brien holdt en stand-up-rutine for å varme opp et publikum som utelukkende besto av blaserte IT-journalister.

Showet fortsatte med Gates og O'Brien i en slags intervjusituasjon, antakelig vel vitende at det måtte en proff underholder til for å hindre at publikum kjedet seg i kvakk i hjel.

- Vi lager standarder

For det var svært lite nytt på CES-introduksjonen til verdens rikeste IT-milliardær.

Det mest interessante var kanskje at Gates brukte ordet "Standard" i annenhver setning, og snakket varmt om "standardene" som Microsoft har innført innenfor områder som kopikontroll- og sperrer.

- Det spennende er ikke at du har en maskin her, en mobiltelefon der, og en spillkonsoll her, sa Gates, Det blir ikke fart på sakene før du kobler dem sammen

Heia Media Center og DRM

Sentralt i denne sammenkoblingen ligger selvfølgelig Microsoft Windows, og mesteparten av Gates' tale gikk med til å lovprise Windows XP Media Center Edition.

Med dette systemet kan du koble til det meste, og her får du også tilgang til det beste innholdet, i følge Gates.

- Med Play4Sure-systemet vårt, får du tilgang til mer innhold enn noensinne, la han til - og fulgte opp Microsofts slagord om at "fremtiden er nå" med at alle medier vil være digitale i fremtiden, (som er nå?).

Nevnte ikke MP3

Så viste han frem kameraer med WLAN som automatisk overførte bildene til Windows MCE-systemet, og nye musikkavspillere som støtter det nye Plays4Sure-systemet, også kjent som Windows Media versjon 10 eller DRM10.

- Nå finnes det over 50 mediespillere som støtter Plays4Sure, strålte Gates fra den improviserte sofakroken - et forsøk på å emulere Conan O'Briens eget TV-studio i New York.

Selvfølgelig finnes det flere MP3-spillere, men den mest brukte musikkteknologien i verden ble ikke beæret med ett eneste ord fra Gates' munn.

Flausen som ikke ville gi seg

Da de skulle vise hvor fantastisk enkelt det var å overføre bilder trådløst fra Nikons (rådyre) WLAN-kamera til Windows-maskinen med MCE, nektet den derimot å adlyde Gates sin fjernkontroll.

Dette førte selvfølgelig til lett humring i salen og et veldig langt pinlig øyeblikk mens de to herrene forsøkte å improvisere seg ut av floken.

Da hjalp det lite at de fem minutter etterpå fikk beskjed om at alt nå var i orden, og at det bare var å prøve på nytt. Det gjorde de, men det samme skjedde på nytt: ingenting.

Nye pinlige øyeblikk fulgte, og til slutt bestemte de seg for å la være.

Xbox-sjef reddet dagen

Det var ikke før lederen av Xbox-avdelingen kom på scenen at vi fikk sett de morsomme bildene som komikeren fra New York hadde satt sammen. Men det var bare fordi at det kom et nytt pinlig øyeblikk da Xbox-spillet han skulle demonstrere, kræsjet det også.

Alt i alt var det lite nytt fra Gates i år. Tidligere har Microsoft-sjefen brukt CES til å lansere alt fra den originale Xbox-konsollen til Tablet-PCen og Windows Media Center Edition - som altså dominerte i dag.

Fjernkontroller med Windows-knapp

Det er ingen skikkelig "keynote" uten produktlanseringer, mener mange - men de som hadde håpet på de helt store overskriftene fra nattens tale, blir nok skuffet.

Den største nyheten i år var at Microsoft har fått de største produsentene av universale fjernkontroller til å inkludere en Windows-knapp, som gjør det enklere å betjene Media Center-PCer med dem.

Ellers holdt Bill Gates seg til å snakke om "visjoner" og "scenarier," og forlot sjelden temaet som har blitt utropt til CES 2005 sitt mest sentrale: Konvergens.

Ikke bare vil flere og flere objekter blir smartere og tilegne seg egenskaper ved å kobles til andre.

Windows over alt

Det kommer også flere og flere objekter med mer enn én egenskap, som for eksempel telefoner som spiller MP3, unnskyld, Windows Media, og som kan snakke med MSN.

Verden til Bill Gates har altså ikke endret seg siden sist: Konvergens og sammenblanding betyr som vanlig bare én ting: Windows over alt.

Til toppen