Full radio via 3G-mobilen

3G-telefoner uten radio kan nå likevel motta radiokanaler fra hvor som helst i landet.

3G-telefoner uten radio kan nå likevel motta radiokanaler fra hvor som helst i landet.

Mange mobiler er utstyrt med FM-radio, men for radioelskere med Telenor-abonnement og 3G-telefon, finnes det nå ytterligere muligheter.

Nordic Web Radio har fra før av åpnet tjenester i Danmark og Sverige med mobilselskapet 3. Nå starter de i Norge og tilbyr sammen med Telenor Mobil tolv radio- og musikkanaler til alle som har 3G telefoner og nyere GPRS telefoner, samt Telenor-abonnement.

Dermed kan man i områder med mobildekning fra Telenor lytte til Radio 1, Energy, P4, The Voice, Radio Adressa, Radio Fredrikstad, Radio Aftenbladet eller 5 andre musikkanaler, selv om disse ikke har FM-dekning i området man befinner seg.

Fra før av har Telenor tilbud om TV-sendinger til mobilen.

Prisen er 10 kroner for en time, 20 kroner for et døgn, eller 40 kroner for en uke. Dette gjelder vel og merke bare en kanal av gangen. Skal man høre på en annen kanal må man betale på nytt. Men når denne prisen først er betalt, er det ingen ekstraavgift for trafikk over mobilnettet.

- En av radioens tradisjonelt viktigste egenskaper er at den er lett tilgjengelig, uansett hvor man er og hva man gjør. Det er da både naturlig og logisk å gjøre radio tilgjengelig på mobiltelefonen når båndbredde og mottakere nå gir god kvalitet og en uvanlig fin brukeropplevelse, sier Ole Jørgen Torvmark, administrerende direktør i Nordic Web Radio.

Fordelen med dette er blant annet at man får tilgang til mange kanaler utenfor området der de har FM-dekning, fremhever Torvmark. En del av kanalene er ikke på FM-båndet i det hele tatt.

Spørsmålet er om han kan få folk til å betale for å høre på radio, ettersom folk er vant til at radio er gratis.

Ole Jørgen Torvmark, administrerende direktør i Nordic Web Radio, mener betalingsviljen for musikk er demonstrert av blant annet ringetoner, og at interessen for radio på mobilen er stor. Mange mobiler selges med FM-radio. Han sier forsøkene med 3 i Sverige har gitt oppmuntrende resultater.

- Dette er et pilotprosjekt, dette blir ikke nødvendigvis de endelige modellene. Vi er blant de første i verden som gjør dette, sier han.

Undertegnede forsøkte å teste tjenesten, men kom først til kort med Opera-nettleseren som kom installert i Nokias 6680. Betalingen gikk greit, men lenken som skulle startet mottaket var av "ukjent type" for Opera.

Forsøk nummer to ble gjort med Nokias nettleser. Her stoppet det ett hakk senere, med en beskjed om at standard tilkoblingspunkt må defineres. Etter en samtale med support ble det klart at dette skal være ferdig oppsatt i Telenors mobiler. Litt knoting senere var menyen for tilkobling i Realplayer identifisert og Chess GPRS valgt som standard tilkoblingspunkt. Dermed gjorde telefonen et forsøk på å koble seg opp, men kom ikke gjennom, og operasjonen ble avbrutt på tid.

Tjenesten fungerer nok best for folk med Telenor-abonnement og ferdig oppsatt telefon. Med min ikke-oppsatte telefon med Chess-abonnement i Telenors nett var dette rene hinderløypen. Det er ikke alt som er så enkelt med mobil ennå, når man skal gjøre noe som er to skritt utenfor standardoppsettet.

Det er derfor fint om lesere med vanlig Telenor-abonnement kan gi tilbakemelding på tjenesten, som de finner på wap.minradio.no.

Nordic Web Radio er eid av Norsk Aller, som også eier digi.no gjennom selskapet Aller Internett.

Til toppen