Fyllekjører avslørt av airbag

Fyllekjøreren påstod han kjørte i 96 km i timen da han drepte tenåringene. Men airbag'en sladret til dommeren at han kjørte i 180.

Eier du en sånn? Kjør pent, ellers sladrer den til dommeren.

Edwin Matos (47) må tilbringe de neste 30 årene i et amerikansk fengsel, etter at data fra en elektronisk opptaksenhet i airbag i hans Pontiac Grand Am avslørte at han løy om hastigheten, skriver The Register.

Matos fyllekjørte i et boligområde nær Fort Lauderdale i Florida, da han krasjet med en bil hvor det satt to tenåringsjenter. Begge jentene ble drept øyeblikkelig i sammenstøtet.

I retten hevdet Matos at han hadde kjørt i 96 kilometer i timen. Fartsgrensen var 50. Men data fra airbagens "svarte boks" viste at han kjørte i 182 kilometer i timen.

Eksistensen av svarte bokser i airbager er ukjent for de fleste bileiere. De ble opprinnelig satt inn av General Motors for innsamling av data om ulykker, med henblikk på å gjøre bilene sikrere. Bileierne ante ikke at deres bil var utstyrt med en slik, og i året 2000 fikk GM også et søksmål mot seg for krenking av privatlivets fred. I dag ruller vel 10 millioner biler rundt på amerikanske veier med en svart boks installert. Den svarte boksen noterer seg blant annet farten, data om nedbremsingen og hva slags trykk det er på bremsepedalen i det en ulykke skjer.

De senere årene har det amerikanske rettsvesenet tatt i bruk data fra de svarte boksene, til fyllekjørere som Matos sin store fortvilelse.

;