TELEKOM

Gammel teknologi sikrer egypterne nettilgang

Det er fortsatt mulig å omgå Internett-blokaden i Egypt.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
31. jan. 2011 - 10:29

Natt til fredag i forrige uke beordret egyptiske myndigheter landets Internett-leverandører å stenge samtlige nettforbindelser med utlandet. Dette er tilsynelatende gjort for dels for å hindre landets innbyggere å bruke verktøy som Twitter og Facebook til å organisere demonstrasjoner, og dels for å begrense informasjonen som slipper ut av landet.

Frakoblingen av nettforbindelsen hos de ulike ISP-ene, som ifølge kurven nedenfor skjedde i løpet av kort tidsrom like etter midnatt, egyptisk tid, kan likevel ikke hindre alle i å få tilgang til nettet.

Toveis Internett-aksess via satellitten til utenlandske operatører er svært vanskelig å hindre, men dette er ikke noen løsning for massene.

Det kan derimot de gammeldagse modemene for oppringt Internett-forbindelse være. For selv om man ikke får noen Internett-forbindelse med utlandet via de egyptiske teleoperatørene, så er ikke fasttelefoni-forbindelsen stengt. Og utenlandske teleselskaper stiller villig opp for egyptere som ønsker oppringt Internett-forbindelse.

Kurve som illustrerer stengingen av Internett-forbindelsene til utlandet fra Egypt. <i>Bilde: Renesys.com</i>
Kurve som illustrerer stengingen av Internett-forbindelsene til utlandet fra Egypt. Bilde: Renesys.com

Det franske teleselskapet FDN skriver i et blogginnlegg at det anser egyptiske myndigheters ordre om stenging som et åpent angrep mot Internett. Selskapet har derfor gjort dets tjeneste for oppringt Internett-aksess åpen for alle egyptere som har mulighet til å ringe til Frankrike via en analog telefonforbindelse. Man kan da benytte nummeret +33 1 72 89 01 50, samt brukernavnet «toto» og passordet «toto».

Nyhetskanalen Al Jazeera, som har blitt kastet ut av Egypt, ber i dag bloggere og andre om hjelp om å dekke oppstanden mot president Mubarak. Men dette avhenger i stor grad at øyenvitner og andre har en form for nettilgang.

Digi.no kjenner dog til at i alle fall turister i Egypt så sent som i går en stund fikk tilgang til nettsteder som Facebook via nettforbindelsen på hotell der de bor. Det er uklart hva denne åpningen skyldtes. Kurven på denne siden viser at det fortsatt er visse egyptiske prefikser som er tilgjengelige. Noen av disse tilhører trolig operatøren Noor Group, som i alle fall før helgen var den eneste egyptiske operatøren som ikke hadde stengt utenlandsforbindelsen helt. Twittermeldinger som denne typer på at tjenesten var nede i en periode i går, men senere har kommet opp igjen.

Stengingen av nettilgangen får ikke bare konsekvenser for den egyptiske befolkningen, men også for mange selskaper i landet. For mange av disse vil ikke en oppringt forbindelse være til mye hjelp.

Microsofts hovedkontor i Egypt. <i>Bilde: Smart Villages</i>
Microsofts hovedkontor i Egypt. Bilde: Smart Villages

Blant de berørte selskapene er det egyptiske kontoret til Microsoft. Ifølge amerikanske Computerworld har situasjonen i Egypt ført til at store deler av tjenestene selskapet til vanlig tilbyr i regionen, har blitt overført til kontorer i andre land.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.