Gates: - Krenkelser av copyright er ikke tyveri

Grunnleggeren av Microsoft ser ikke på krenkelser av opphavsrett som tyveri.

Grunnleggeren av Microsoft ser ikke på krenkelser av opphavsrett som tyveri.

Film- og musikkbransjen i norske kampanjer sammenlignet piratkopiering eller andre former for krenkelse på opphavsrett, med tyveri.

I et intervju med Wall Street Journal (krever abonnement), kommer Microsoft-grunnlegger og trolig den mannen som har tjent mest penger av alle på nettopp opphavsrett, Bill Gates, med en uttalelse strider med det underholdningsbransjen forsøker å fortelle oss.

I intervjuet skryter Gates av YouTube.com, en tjeneste hvor brukerne kan publisere sine egne eller andre videoer. Det er ingen tvil om at mye av det som legges ut er copyright-beskyttet, men Gates innrømmer at han bruker tjenesten og har sett på videoer, blant annet med Harlem Globetrotters, som er lagt ut uten tillatelse.

På spørsmål om disse er blitt stjålet sier Gates:

- Stjålet er et sterkt ord. Det er copyright-beskyttet innhold som eieren ikke har fått betalt for.

Verken i amerikansk eller norsk lovgivning hører krenkelse av opphavsrett inn under samme lov som tyveri. I denne amerikanske dommen fra 1985, som Nettavisen har funnet fram til, går det klart fram at krenkelse av opphavsrett ikke lett kan sammelignes med tyveri eller svindel, siden den som krenker en copyright "does not assume physical control over the copyright nor wholly deprive its owner of its use".

Til toppen