Gates - statsministerkamerat i Malaysia

En timelang samtale med statsminister Mahathir Mohamad om Malaysias storstilte IT-satsing var en selvfølgelig del av Gates' korte opphold i Kuala Lumpur.

Gates kom til Malaysias hovedstad i morgengryet 13. september, fire dager etter møtet i det internasjonale panelet (IAP - international advisory panel) til Malaysias Multimedia Super Corridor MSC. Det er blitt en tradisjon at han holder seg unna IAP-møter - der han må tåle samværet med en rekke amerikanske IT-personligheter han slett ikke liker. Men han besøker Malaysia hvert år, og har jevnlig kontakt med statsminister Mahathir.

Programvarearkitekten til Microsoft fikk en åtte siders rapport om IAP-forhandlingene fra Pieter Knook, Microsoft-sjef for Asia og Stillehavsområdet. Da han drøftet Malaysias aktuelle stilling innen IT med Mahathir, roste Gates MSC og den nye "intelligente byen" Cyberjaya som ble etablert der i fjor. Han støttet IAP-møtets anbefaling av at Malaysia bør fokusere på noen få svært sterke programvareinitiativ som tilfredsstiller lokale behov, samtidig som de kan eksporteres til utlandet. Markedet, og ikke regjeringen, bør bestemme hvilke initiativ det skal satses på. To av Microsofts lokale partnere, Sapura og MRCB Multimedia Consortium, har allerede forsynt både det lokale og det globale markedet med innovative produkter, ifølge Gates.

I omfang og utviklingstakt for et IT-prosjekt finnes det ikke maken til Malaysias MSC noe annet sted i verden, unntatt i USA, sa Gates. Han pekte på at Frankrike og Tyskland er blant de landene som følger ekstra godt med i IT-initiativene fra Malaysia.

Gates er ikke tilfreds med storstilt ulovlig programvarekopiering i Malaysia. Han sa likevel at det har vært betydelig framgang og større bevissthet om at overholdelse av lisenser ikke bare er korrekt, men også lønnsomt.

Les mer om Bill Gates og Microsofts Asia-satsing i disse artiklene:


Bill Gates: IT-keiser i India
India: Lokale giganter i allianse med Microsoft
Indias statsminister i samspill med begge Bill
Fjernarbeid flytter jobber fra USA til India
Microsoft trapper opp egen virksomhet i India
Bill Gates vil ha MIT Media Lab i India
Sterk framgang for Malaysias "Multimedia Super Corridor"
Gates - statsministerkamerat i Malaysia
Gates fletter et internasjonalt nett for Microsoft

;