Gates vurderer satellitt-samarbeid med Murdoch

Microsoft skal være i samtaler med mediakonglomeratet News Corp. som kan resultere i at programvaregiganten investerer rundt ti milliarder kroner i Sky Global Networks Inc. - den nye paraplyorganisasjonen der alt av News Corporateds satellitt-TV-virksomhet er samlet.

Microsoft skal være i samtaler med mediakonglomeratet News Corp. som kan resultere i at programvaregiganten investerer rundt ti milliarder kroner i Sky Global Networks Inc. - den nye paraplyorganisasjonen der alt av News Corporateds satellitt-TV-virksomhet er samlet.

Dersom det blir noe av avtalen vil Microsoft Corporation eie 3,5 prosent av Sky Global Networks, skriver Wall Street Journal.

Det vil dessuten bety mye for Rupert Murdoch å få Microsoft inn på eiersiden nå. Opprinnelig var det planlagt å kjøre Sky Global på børs i høst, før teknologiaksjene begynte på sin berg og dalbaneferd, men børsplanene er nå utsatt til neste år. News Corp håper i stedet å reise nok kapital ved å selge ut mindre aksjeposter til store investorer, sier "kilder nær samtalene" mellom Sky og Microsoft, skriver Wall Street Journal.

News Corp. skal tidligere ha ført samtaler med andre potensielle investorer, deriblant Yahoo!, franske Vivendi og finske Nokia. Samtalene som nå pågår med Microsoft skal ifølge Wall Street Journal være i fin framdrift, men det er fremdeles så tidlig i prosessen at forhandlingene kan bryte sammen.

Verken News Corp. eller Microsoft ønsker å kommentere de angivelige samtalene.

For Microsoft vil en eventuell avtale med News Corp. kunne bety en mulighet til å utnytte sin interaktive fjernsynsprogramvare via et annet selskaps nettverk. Bill Gates og kompani har allerede nngått avtaler med kabelgigantene AT&T og UPC som begge ønsker å benytte Microsofts TV-teknologi i sine set-top-bokser. Foreløpig må de imidlertid smøre seg med tålmodighet, for Microsoft har nok en gang problemer med å holde sine egne utviklingsmilepæler.

Sky Globals viktigste virksomheter er satellitt-TV-kringkasteren Star TV i Hong Kong og en 40 prosents eierandel i britiske BSkyB. I tillegg har selskapet en rekke satellitt-TV-investeringer i Latin-Amerika.

Det var først i år Sky Global ble etablert som et verktøy for News Corp. til å synligjøre verdiene i satellittvirksomheten bedre og å tiltrekke seg potensielle investorer. Ifølge Wall Street Journal håper ledelsen i News Corp. at Sky Global dessuten kan bli et instrument til å foretat nye oppkjøp, eksempelvis et oppkjøp eller investering i DirecTV - en avdeling underlagt den amerikanske satellitt-TV-kringkasteren Hughes Electronics Corp.


Nyhetsbyrået Bloomberg anslår at Sky Global etter en eventuell Microsoft-investering i selskapet har en markedsverdi på omlag 35 milliarder dollar. Rupert Murdoch selv anslo i forrige måned verdien på Sky Global til 40 milliarder dollar, men analytikere Bloomberg har snakket med mener verdien har falt rundt fem milliarder som følge av den generelle markedsnedgangen.

Sky Global vil i første omgang satse på satellittdistribusjon av underholdning, filmer, nyheter og sportskanaler, men den langsiktige ambisjonen er å utvide nettverket til også å omfatte bredbånds Internett-tilgang, noe som selvfølgelig ikke gjør det mindre interessant som investeringsobjekt for Microsoft. Dersom Murdoch i tillegg får Yahoo! og Nokia med seg på laget, sikrer han seg samtidig en utmerket distribusjon på Internett og mobile terminaler.

Til toppen