JUSS OG SAMFUNN

Georg Apenes starter «Digitalt personvern»

Stifter ny protestbevegelse og ber om penger til DLD-rettssak.

Georg Apenes var direktør for Datatilsynet i 21 år. Nå vil han bruke pensjonisttilværelsen som leder for en ny protestbevegelse mot datalagringsdirektivet.
Georg Apenes var direktør for Datatilsynet i 21 år. Nå vil han bruke pensjonisttilværelsen som leder for en ny protestbevegelse mot datalagringsdirektivet.
17. okt. 2011 - 14:57

Etter lang tids innbitt motstand mot datalagringsdirektivet, brukte han sin siste offentlige fremtreden som direktør i Datatilsynet, til å brennemerke DLD som «totalitært svermeri».

Georg Apenes (71) gikk av med pensjon i april. Bare tre dager senere ble det omstridte EU-direktivet vedtatt etter et knapt stortingsflertall.

Fortsetter kampen

Nå skal han bruke pensjonisttilværelsen til å kjempe videre, og står i spissen for en ny protestbevegelse. De skal samle inn penger til en rettssak, som kan begynne straks etter datalagringen innføres 1. juli neste år.

Fredag avslørte han planene i et intervju med Aftenposten:

- Vi har tenkt å samle inn midler slik at en eller flere kompetente jurister kan prøve et søksmål for norsk rett når direktivet blir implementert. Vi vil få belyst om disse prinsippene er forenlig med norsk konstitusjonell tenkning, sa Apenes til avisen.

Hvis det ikke fører frem regner Apenes det som realistisk å trekke saken for menneskerettsdomstolen i Strasbourg.

DLD-innføringen er tidligere blitt kjent ulovlig av høyesterett og forfatningsdomstolene i land som Tsjekkia, Romania og Tyskland. Det er også iverksatt rettslige prosesser for å stanse direktivet i både Ungarn, Polen og Irland.

- Navnet på organisasjonen blir Digitalt personvern, kan George Apenes nå avsløre overfor digi.no.

Han skal selv lede protestbevegelsen, som vil få et styre bestående av syv personer, som Apenes sier representerer en «lett blanding av det gamle Høyre og unge Venstre».

Åpner mandag kveld

Etter det digi.no erfarer skal nettstedet etter planen åpne allerede i kveld, under adressen digitaltpersonvern.no, som er opprettet av tidligere nestleder i Unge Venstre, Christoffer Torris Olsen.

Her vil det bli gitt nærmere opplysninger om hvordan meningsfeller kan bistå med penger til saken.

Apenes åpner også for at de på sikt kan benytte seg av metoder som den såkalte grasrotandelen til Norsk Tipping, en ordning for donasjoner til frivillige organisasjoner.

Allerede før Stortinget vedtok direktivet med ni stemmers overvekt, lovet leder Anders Brenna i organisasjonen Stopp datalagringsdirektivet å kjempe videre.

- Vi kommer til å kjøre DLD videre i rettssapparatet. Det er en krenkelse at staten skal lagre informasjon om alle vi prater med og hvor vi befinner oss, sa Brenna til digi.no i slutten av mars.

Det var Arbeiderpartiet og et splittet Høyre som sammen sørget for å banke gjennom forslaget, som innebærer at teleselskaper må lagre nordmenns trafikkdata i seks måneder.

    Les også:

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Store muligheter for norsk design i USA
Store muligheter for norsk design i USA
Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.