– Gi oss kildekoden

Russland vil ha innsyn i SAP og Apples programvare.

Russlands president Vladimir Putin og statsminister Dmitry Medvedev bivåner en militærparade på Den røde plass tidligere i år.
Russlands president Vladimir Putin og statsminister Dmitry Medvedev bivåner en militærparade på Den røde plass tidligere i år. (Bilde: Klimentyev Mikhail/ITAR-TASS Photo/Corbis/All Over Press)

Russland vil ha innsyn i SAP og Apples programvare.

Russland ber om adgang til kildekoden til Apple og SAP, slik at de kan studere selskapenes produkter og forsikre seg om at de ikke blir brukt til å spionere på dem.

Ønsket om innsyn ble fremmet i forrige uke, da den russiske kommunikasjonsministeren Nikolai Nikiforov møtte selskapenes respektive landsjefer, melder Reuters.

Det skjer samtidig som EU-landene og USA er enige om å utvide de økonomiske sanksjonene mot Russland etter flykatastrofen i Ukrania. Forholdet mellom Moskva og Vesten har ikke vært kjøligere siden den kalde krigens dager.

«Rikets sikkerhet»

I en uttalelse fra Russlands kommunikasjonsdepartement heter det at forslaget om innsyn i kildekoden er ment å sikre personvernet til forbrukere, så vel som å beskytte næringsliv og rikets sikkerhet.

De legger ikke skjul på at ønsket er fremprovosert av fjorårets avsløringer av hvordan USAs etterretningstjenester driver digital masseovervåkning og spionasje.

– Edward Snowdens avsløringer i 2013 og offentlige uttalelser fra amerikansk etterretning om styrking av overvåkningen av Russland i 2014 reiser en rekke alvorlige spørsmål om tilliten til utenlandsk programvare og maskinvare, sier statsråd Nikiforov i en uttalelse.

Videre sier han at selskaper som deler kildekoden «beviser at de ikke har noe å skjule». De som nekter å samarbeide med russiske myndigheter kan derimot ha svin på skogen, mener kommunikasjonsministeren.

Tyske SAP er verdens største leverandør av bedriftsprogramvare og Europas eneste egentlige IT-gigant. Det fremgår ikke av meldingen hvilket syn verken de eller Apple har til forslaget om å dele kildekode med landets myndigheter.

Kan studere Windows

Russerne viser til det for lengst etablerte samarbeidet de har med Microsoft, som allerede i 2003 lanserte innsynsprogrammet «Government Security Program» der utvalgte regjeringer får innsyn i innmaten til Windows og all øvrig programvare de lager. Det gir også anledning til å diskutere koden direkte med Microsofts utviklere i Redmond. Minst et sekstitalls land deltar i dette programmet, deriblant Russland, Kina, Norge og resten av NATO-landene.

De reiser også en tvil om produktene til leverandører av programvare og maskinvare som ikke føyer seg, altså gir dem innsyn i koden, kan bli brukt av statlige russiske virksomheter.

Kina har allerede innført enkelte tilsvarende sanksjoner mot amerikanske teknologibedrifter, blant annet gjennom å forby Windows 8 i offentlige anskaffelser. Også det under påskudd av at de ikke stoler på sikkerheten, på tross av at de altså har anledning til å studere operativsystemets kildekode.

    Les også:

Til toppen