JUSS OG SAMFUNN

– Gi oss kildekoden

Russland vil ha innsyn i SAP og Apples programvare.

Russlands president Vladimir Putin og statsminister Dmitry Medvedev bivåner en militærparade på Den røde plass tidligere i år.
Russlands president Vladimir Putin og statsminister Dmitry Medvedev bivåner en militærparade på Den røde plass tidligere i år. Bilde: Klimentyev Mikhail/ITAR-TASS Photo/Corbis/All Over Press
31. juli 2014 - 08:59

Russland ber om adgang til kildekoden til Apple og SAP, slik at de kan studere selskapenes produkter og forsikre seg om at de ikke blir brukt til å spionere på dem.

Ønsket om innsyn ble fremmet i forrige uke, da den russiske kommunikasjonsministeren Nikolai Nikiforov møtte selskapenes respektive landsjefer, melder Reuters.

Det skjer samtidig som EU-landene og USA er enige om å utvide de økonomiske sanksjonene mot Russland etter flykatastrofen i Ukrania. Forholdet mellom Moskva og Vesten har ikke vært kjøligere siden den kalde krigens dager.

«Rikets sikkerhet»

I en uttalelse fra Russlands kommunikasjonsdepartement heter det at forslaget om innsyn i kildekoden er ment å sikre personvernet til forbrukere, så vel som å beskytte næringsliv og rikets sikkerhet.

De legger ikke skjul på at ønsket er fremprovosert av fjorårets avsløringer av hvordan USAs etterretningstjenester driver digital masseovervåkning og spionasje.

– Edward Snowdens avsløringer i 2013 og offentlige uttalelser fra amerikansk etterretning om styrking av overvåkningen av Russland i 2014 reiser en rekke alvorlige spørsmål om tilliten til utenlandsk programvare og maskinvare, sier statsråd Nikiforov i en uttalelse.

Videre sier han at selskaper som deler kildekoden «beviser at de ikke har noe å skjule». De som nekter å samarbeide med russiske myndigheter kan derimot ha svin på skogen, mener kommunikasjonsministeren.

Tyske SAP er verdens største leverandør av bedriftsprogramvare og Europas eneste egentlige IT-gigant. Det fremgår ikke av meldingen hvilket syn verken de eller Apple har til forslaget om å dele kildekode med landets myndigheter.

Kan studere Windows

Russerne viser til det for lengst etablerte samarbeidet de har med Microsoft, som allerede i 2003 lanserte innsynsprogrammet «Government Security Program» der utvalgte regjeringer får innsyn i innmaten til Windows og all øvrig programvare de lager. Det gir også anledning til å diskutere koden direkte med Microsofts utviklere i Redmond. Minst et sekstitalls land deltar i dette programmet, deriblant Russland, Kina, Norge og resten av NATO-landene.

De reiser også en tvil om produktene til leverandører av programvare og maskinvare som ikke føyer seg, altså gir dem innsyn i koden, kan bli brukt av statlige russiske virksomheter.

Kina har allerede innført enkelte tilsvarende sanksjoner mot amerikanske teknologibedrifter, blant annet gjennom å forby Windows 8 i offentlige anskaffelser. Også det under påskudd av at de ikke stoler på sikkerheten, på tross av at de altså har anledning til å studere operativsystemets kildekode.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.