Gir opp dansk nettleksikon

Gyldendal stopper arbeidet med nettutgaven av Den Store Danske Encyclopædi, skriver Jyllands-Posten. Selvom forlaget får 30 millioner kroner av det danske kulturdepartementet, mener forlagsdirektøren at det kan bli et enormt tapsprosjekt.

Gyldendal stopper arbeidet med nettutgaven av Den Store Danske Encyclopædi, skriver Jyllands-Posten. Selvom forlaget får 30 millioner kroner av det danske kulturdepartementet, mener forlagsdirektøren at det kan bli et enormt tapsprosjekt.

Det har vist seg at det å digitalisere en kunnskapsbase, og å lage et nettleksikon, er svært kostbart og lite lønnsomt for forlagene. I Norge har Kunnskapsforlaget sagt at de må legge ned sin nettutgave av Store Norske Leksikon derom de ikke vinner Kulturdepartementets anbudsrunde og får statlig millionstøtte til å utvikle og drive sitt nettleksikon.

Også ærverdige Encyclopaedia Britannica, som lanserte sin gratis nettutgave allerede for et par år siden, sliter for å oppnå lønnsomhet.

Jyllands-Posten skriver i dag at Gyldendal - med øyeblikkelig virkning - har beluttet å stoppe arbeidet med å digitalisere det store danske leksikon, som i trykt utgave består av 20 bind.

digi.no har tidligere i år skrevet om at Gyldendal gikk i tenkeboksen når det gjaldt nettleksikon etter at de norske leksikon-erfaringene hadde skremt danskene.

Beslutningen er tatt til tross for at danske myndigheter har gitt forlaget en tapsgaranti på 30 millioner kroner. Forlagsdirektør Stig Andersen mener likevel arbeidet med å lage en nettutgave av det enorme oppslagsverket kan bety en økonomisk undergang for Gyldendal.

Myndighetene la opp til en underskuddsgaranti på tre ganger ti millioner kroner, samt mulighet til brukerbetaling som tilleggsfinansiering. Til gjengjeld skulle forlaget garantere at et nasjonalt nettleksikon skulle være operativt i minst ti år.

Andersen mener dette er en svært lang periode, i en totalt uforutsigbar IT-verden hvor tre-fire år er lang tid, skriver avisen.

De danske politikerne kritiserer Gyldendals beslutning, og mener forlaget har vært dårlig forberedt når de så sent blir oppmerksom på den økonomiske risikoen et nettleksikon medfører

Både kulturministeren og undervisningsministeren vil nå drøfte mulighetene for en annen form for Internett-portal med både kultur og folkeopplysning. Til Jyllands-Posten sier hun det kanskje kan være en mulighet å kjøpe deler av rettighetene til danskenes store nasjonale kunnskapsbase.

Til toppen