Gjennombrudd for Microsoft TV

Microsoft får et viktig gjennombrudd for TV-satsingen etter ti år med utvikling og milliardinvesteringer.

Microsoft får et viktig gjennombrudd for TV-satsingen etter ti år med utvikling og milliardinvesteringer.

Etter flere år med stillstand har Microsoft fått gjennombrudd for sin TV-programvare. Microsoft og USAs største kabelselskap Comcast annonserte i går en stor samarbeidsavtale.

Fra neste uke får 500 000 abonnenter i Washington State tilgang til TV-tjenester levert av de to kjempene i samarbeid. Microsoft har lenge sett på TV-markedet som en måte å komme bort fra PC-en, men har foreløpig hatt liten suksess.

Visjonen har vært å forsøke å bringe PC-lignende funksjoner til TV-en. Nå lanserer Microsoft operativsystemet "Foundation" for set top-bokser. Det er programvaren fra serveren i kabelselskapene og programvaren i TV-boksen (set top box-en) som Microsoft har lagd.

Her kan det åpne seg et stort, nytt marked for Microsoft, om løsningen får gjennomslag i resten av USA. Avtalen med Comcast kan dermed bli en viktig bro inn i dette markedet. Microsoft har investert flere hundre millioner dollar i utvikling av programvaren. I tillegg har selskapet investert èn milliard dollar i Comcast og fem milliarder dollar i AT&T.

Digitalkabel-brukerne vil umiddelbart se endringer etter at den nye programvaren er lastet ned gjennom kabelsystemet og til boksene deres, skriver Wall Street Journal. Foreløpig er tjenestetilbudet noe begrenset: det er snakk om utvidede programguider, enkle interaktive spill og andre tjenester. Men dette kommer til å endre seg, ifølge Microsoft.

- Dette kommer til å fundamentalt endre folks oppfatning av TV, sa Moshe Lichtman, visepresident i Microsofts TV-divisjon.

Når operativsystemet er på plass ligger muligheten der for andre utviklere å komme med en rekke nye tjenester for det nye TV-systemet. Programvaren i set top-boksene fungerer som et operativsystem på samme måte som Windows gjør i en PC. Straks operativsystemt er installert kan brukerne få tilgang til en rekke andre tjenester utviklet av andre selskaper, skriver Wall Street Journal.

Til toppen