BEDRIFTSTEKNOLOGI

Gjør en slutt på oppdateringsmarerittet i Windows 7

Microsoft gjeninnfører en form for servicepakke.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
18. mai 2016 - 13:54

Selv om Windows 10 har blitt godt mottatt av mange, er det stadig mange som ønsker eller har behov for å kjøre Windows 7. Nå har det blitt enklere å installere en helt oppdatert Windows 7-installasjon, spesielt for bedrifter som lager egne avbildninger for utrulling til mange pc-er.

Det er snart sju år siden Windows 7 ble lansert, og i ettertid har Microsoft gitt ut hundrevis av oppdateringer til operativsystemet. Dette er oppdateringer som må være installert før operativsystemet kan anses som trygt å bruke.

Riktignok ble mange oppdateringer inkludert i Service Pack 1 til Windows 7, men den kom for mer enn fem år siden. Det har kommet mengder av oppdateringer siden da, for Windows 7 SP1 er den siste Windows-servicepakken Microsoft har gitt ut.

Dette betyr at svært mange oppdateringer må lastes ned via for eksempel Windows Update etter installasjonen av Windows 7 eller i forbindelse med oppdateringer av Windows 7-avbildninger.

«Convenience rollup update»

Men i går kom altså Microsoft med et nytt tilbud, som til en viss grad kan minne om en servicepakke, men med noen vesentlige forskjeller. Det hele kalles for en «Convenience rollup update» og er én enkelt installasjonsfil som inneholder alle oppdateringene som har blitt utgitt til Windows 7 mellom SP1 og utgangen av april i år.

Denne samlepakken kan lastes ned og installeres uavhengig av Windows Update, så lenge Service Pack 1 og denne oppdateringen er installert i Windows 7 fra før. På den samme siden finner man også en tilsvarende samlepakke for Windows Server 2008 R2.

Det er én stor forskjell på «Convenience rollup update» og de tidligere servicepakkene.

Det er nemlig helt frivillig å benytte den nye samlepakken. Servicepakkene fikk derimot avgjørende betydning for supportperioden til den aktuelle Windows-versjonen, ved at de utgjorde et nytt utgangspunkt for oppdateringer som ble utgitt i ettertid. Uten servicepakken kunne man etter en periode ikke installere nye oppdateringer til operativsystemet.

Den nye samlepakken skal også gjøre det enklere å lage en oppdatert Windows 7-avbilding. Tar man utgangspunkt i en Windows 7 SP1-avbildning, kan man injisere den nye samlepakken inn i SP1-avbildningen ved hjelp av noen få kommandoer.

Ideelt sett burde også Convenience rollup update bli oppdatert med jevne mellomrom, slik at også nyere oppdateringer blir inkludert. Men det sies ingenting om slike eventuelle planer i kunngjøringen til Microsoft.

Månedlige samlepakker

Derimot fortelles det at Microsoft vil komme med en månedlig oppdatering i Windows Update som vil samle alle de ikke-sikkerhetsrelaterte feilfiksene til operativsystemet i én eneste oppdatering. Også dette bør kunne bidra til å gjøre det enklere å oppdatere Windows etter en installasjon.

Denne nyheten gjelder dessuten for både Windows 7 SP1 og 8.1, samt Windows Server 2008 R2 SP1, 2012 og 2012 R2.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.