Gjør videokonferanser gratis til små bedrifter

En demonstrasjon av pakkeløsningen «Skype for business» er svært overbevisende.

digi.no slo av en prat med Wilhelm Lundborg, produktsjef for Skype for Business.
digi.no slo av en prat med Wilhelm Lundborg, produktsjef for Skype for Business.

En demonstrasjon av pakkeløsningen «Skype for business» er svært overbevisende.

– Mitt kontor er der min laptop er, forklarer Wilhelm Lundborg.

Lundborg er produktsjef i Skype for Business. Når digi.no treffer han på en videokonferanse, befinner han seg i London. Vi sitter i Oslo.

Anledningen er en presentasjon av forretningsutgaven av IP-telefoni-, videokonferanse- og lynmeldingstjenesten Skype.

Det blir stadig mer vanlig å jobbe desentralisert. Mange jobber i perioder hjemmefra, eller man er ute hos kunder. Andre igjen ønsker å jobbe mens man venter, for eksempel på flyplassen.

– Dette arbeidsmønstret stiller høyere krav til kommunikasjon med hensyn til det å snakke sammen, og holde ulike arbeidsgruppen sammen, sier Lundborg.

Normalt holder han til i Stockholm, men jobben krever at han ofte drar til London, Tallin, og et utall andre steder rundt i verden. – Det spiller ingen rolle hvor jeg er, for jeg har med meg en komplett kommunikasjonsløsning.

– Hvor effektivt er det for meg å fly til Oslo for å holde denne presentasjonen, og hvor effektivt er det i forhold til jordens ressurser?, spør han retorisk.

Det finnes et behov for å kommunisere effektivt over verdens landegrenser uten at det skal koste all verden Løsninger for samtidskommunikasjon finnes det imidlertid mange av allerede. Men ikke som et alternativ for små virksomheter, understreker Lundborg.

– Det finnes et behov for å kommunisere effektivt over verdens landegrenser uten at det skal koste all verden, sier han, og forsetter:

– Skype muliggjør dette, helt gratis.

309 millioner brukere over hele verden er enige med ham. Det er så mange som totalt benytter seg av Skype. Ifølge selskapets ferskeste tall vokser brukermassen med 360 000 nye brukere hver dag.

Kommunikasjon med videkonferanse, IP-telefoni, chat eller lynmeldinger er gratis mellom en Skype-klient og en annen. Selskapet tjener kun penger på trafikk fra Skype-klienten og ut til vanlige telefonlinjer, såkalt «Skype-out».

Skype oppgir ikke finansresultat, men innrømmer inntekter på 126 millioner dollar i første kvartal. For femte kvartal på rad går tjenesten i pluss.

Brukerne har så langt pratet sammen i ett hundre milliarder minutter siden tjenesten ble startet, og 14 milliarder minutter bare i årets første kvartal.

Gjennom egne brukerundersøkelser har Skype kommet frem til at 30 prosent av alle deres abonnenter benytter tjenestene deres til forretningsformål.

– Vi er mest relevante for små eller mellomstore virksomheter. Størrelsen er dog ikke det viktigste. Det handler mer om kommunikasjonsbehov og mindre om antall brukere, forklarer Lundborg.

Skype for Business er selskapets satsing i dette markedet, og tilbyr nøyaktig de samme tjenestene som vanlig Skype gjør. Begge deler kan fritt lastes ned.

Forskjellen ligger i at forretningsutgaven muliggjør implementasjon og administrasjon internt i virksomheten.

Gjennom et webgrensesnitt kan ulike Skype-kontoer administreres, og man får blant annet tilgang til rapporter med deltaljerte ringelister.

Skype har dessuten lagt stor vekt på sikkerhet.

– All kommunikasjon som går gjennom Skype-tjenestene er kryptert med 256 biters AES- kryptering, forklarer Lundborg.

Det betyr at all Skype til Skype-kommunikasjon skal være tilnærmet uknekkbar.

– Det betyr også at vi tilbyr mye sikrere kommunikasjon enn tradisjonelle kommunkasjonsmidler, sier han.

Videokonferanse med det Skype kaller «High Quality Video» krever kamera som er sertifisert. Det leveres bare av Logitech, som har tre ulike modeller på markedet til veiledende priser fra 899 kroner.
Videokonferanse med det Skype kaller «High Quality Video» krever kamera som er sertifisert. Det leveres bare av Logitech, som har tre ulike modeller på markedet til veiledende priser fra 899 kroner.
Til toppen