BEDRIFTSTEKNOLOGI

Gjør vinduet om til en gjennomsiktig skjerm

Samsung antyder at selskapet smarte vindu kommer i salg i år.

Samsungs Transparent Smart Windows.
Samsungs Transparent Smart Windows. Bilde: Samsung YouTube-video
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
17. jan. 2012 - 12:04

Selv om årets CES-messe har blitt omtalt som relativt ensformig og kjedelig, hvor det meste handlet om tynnere pc-er og smartere tv-er, så var det tydeligvis også mer oppsiktsvekkende produkter å finne. Samsungs Transparent Smart Window er blant disse.

Dette produktet er rett og slett en gjennomsiktig LCD-basert berøringsskjerm som kan monteres i vinduet på for eksempel kjøkkenet. Under CES ble det vist fram en 46-tommers utgave av skjermen, som skal settes i produksjon i løpet av noen måneder. Samsung startet masseproduksjon av gjennomsiktige LCD-paneler allerede våren 2011.

Transparent Smart Window bruker i utgangspunktet lyset utendørs drive skjermen, noe som skal redusere strømforbruket med opptil 90 prosent, men den er også utstyrt med en egen nattmodus hvor innebygde lamper tas i bruk. Skjermen har en innebygd datamaskin som tilbyr funksjonalitet som minner om det man kan finne i Samsungs smart-tver, inkludert widgets og applikasjoner, men også muligheten til å se tv.

Kjøleskap utstyrt med Samsung Transparent Smart Window i døren. <i>Bilde: Samsung</i>
Kjøleskap utstyrt med Samsung Transparent Smart Window i døren. Bilde: Samsung

Skjermen fungerer omtrent som et toveis-speil, slik at folk på utsiden av vinduet ikke vil kunne se hva man ser på skjermen. En morsom funksjon er at hele skjermen også kan fungere som persienner, slik at man kan stenge sollyset ute.

Hva Transparent Smart Window-produktene vil koste, er foreløpig ukjent.

Samsung ser også for seg en rekke andre bruksområder for de gjennomsiktige panelene. Dette inkluderer utstillingsmontre, dørene på for eksempel kjøle- og fryseskap i butikker, salgsautomater, i plattformdører på t-banestasjoner, ulike informasjonsvinduer, medisinsk utstyr, mobile enheter og elektroniske skilt.

Det 46 tommer store panelet har en oppløsning på 1366 x 768 piksler og et kontrastforhold på 4500:1.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.