Jobs trollbandt menigheten

Gledestårer for nye G4 fra Apple

Skal en tro øyenvitneskildringene fra San Francisco, gråt grafikerne av glede da Apples "iCEO" Steve Jobs demonstrerte hvordan den nye 500 MHz G4 Mac-en turnerte Photoshop dobbelt så raskt som markedets dyreste 600 MHz Pentium III.

Skal en tro øyenvitneskildringene fra San Francisco, gråt grafikerne av glede da Apples "iCEO" Steve Jobs demonstrerte hvordan den nye 500 MHz G4 Mac-en turnerte Photoshop dobbelt så raskt som markedets dyreste 600 MHz Pentium III.

Prosessoren Apple G4
Prosessoren Apple G4.

De nye G4-maskinene var Jobs' største poeng da han talte på Seybold-messen i San Francisco, det toneangivende arrangementet for informasjonsteknologi til grafisk bransje. Andre nyheter var en bredformat flatskjerm (22 tommer med 1.600 ganger 1024 bildepunkter) som buntes med de to dyreste G4-modellene, og operativsystem oppgraderingen MacOS 9.

G4-maskinen overrasket først ved sitt ytre. Formen er som G3, men fargene er annerledes og stilige, sølv og grå. Den kommer i tre grunnmodeller, priset til henholdsvis 1.600, 2.500 og 3.500 dollar, uten skjerm. Den rimeligste er tilgjengelig allerede nå, mens de andre vil komme i henholdsvis september og oktober.

Den nye flatskjermen, Apple Cinema Display, blir først tilgjengelig i oktober, og vil koste 3500 dollar. Til å begynne med vil den bare være tilgjengelig for de som samtidig kjøper en av de dyreste G4-modellene.

Den rimeligste G4-modellen har samme hovedkort som G3. Den bruker 400 MHz-varianten av Motorola-prosessoren. Ellers er det bare maskinens ytre og den manglende ADB-utgangen som skiller den fra G3. (ADB-utgangen er måten Apple koplet til mus og tastatur før det tok i bruk USB.) Den leveres med 64 MB minne, CD-ROM-drev og 10 GB disk.

Til modellene med 450 MHz og 500 MHz utgavene av prosessoren, anvender Apple et helt nytt hovedkort kjent som "Sawtooth". Kortet 800 megabytes per sekund dataoverføring til minne. Det er tre ganger så raskt som G3-kortet, og nesten dobbelt så raskt som Intel-verdenens 66 MHz PCI. G4-kortet omfatter også en 2x AGP port med ATI Rage 128 grafikkort. Dette grafikkortet har både analog og digital utgang. Den siste er nødvendig for å kople til den nye flatskjermen.

450 MHz-modellen leveres med 128 MB minne, DVD-drev og 20 GB disk. 500 MHz-modellen har 256 MB minne, DVD-drev og 27 GB disk.

G4-prosessoren har en utvidelse kjent som Velocity Engine, tidligere kalt AltiVec, som øker ytterligere farten på spesielt tilpassede applikasjoner. Demonstrasjoner som Jobs gjennomførte, viste at utilpasset Photoshop ble kjørt vesentlig raskere enn på G3. Tilpasset Photoshop gikk mellom tre og syv ganger så raskt. Alle G4-maskinene leveres med det tillegget som tilpasser Photoshop spesielt til Velocity Engine.

G4-maskinene er så raske at de rammes av amerikanske eksportbegrensninger. De kan følgelig ikke selges til land som Kina og Irak.

Apple har hentet ytelsestester fra Intel, rekompilert dem for Mac, og konkluderer med at G4 er nesten tre ganger så rask som den raskeste Pentium III. Jobs fulgte opp med en demonstrasjon som viste hvordan den største G4-modellen genererte et komplisert bilde i Photoshop minst dobbelt så raskt som markedets mest framskredne Pentium III-maskin i 600 MHz.

- Et av målene våre var å gjøre G4 til den endelige Photoshop-maskinen, sa Jobs.

Og hos grafikerne i salen, var knapt et øye tørt.

Les også

Til toppen