AVTALER & KONTRAKTER

Global avtale om tollfri IT-handel vedtatt

Viktig for norske bedrifter som eksporterer IT-varer for 20 milliarder kroner.

WTO-sjef Robero Azevedo og Kenyas utenriksminister Amina Mohamed under åpningen av den fire dager lange ministerkonferansen i Nairobi.
WTO-sjef Robero Azevedo og Kenyas utenriksminister Amina Mohamed under åpningen av den fire dager lange ministerkonferansen i Nairobi. Bilde: Noor Khamis, Reuters/NTB scanpix
NTB
17. des. 2015 - 10:01

Nairobi (NTB): Etter tre års forhandlinger vedtok Verdens handelsorganisasjon (WTO) onsdag en omfattende avtale om tollfri handel med IT-produkter.

Tollen på over 200 IT-produkter innenfor en global handel til en verdi av over 110 milliarder kroner trappes dermed ned, i henhold til avtalen som ble klubbet gjennom på ministerkonferansen til WTO i Nairobi i Kenya.

Avtalen gjelder for rundt 10 prosent av verdens varehandel, som til sammen utgjør 1.300 milliarder dollar.

Avtalen blir viktig for norsk industri som eksporterer IT-varer for 20 milliarder kroner.

Mye av dette blir tollfritt allerede neste år.

Arkivfoto av utenriksminister Børge Brende. Bilde: NTB scanpix
– Norge har brede og offensive interesser i IT-sektoren og har vært en sterk pådriver i denne forhandlingsprosessen. Avtalen vil være bra for norske næringsinteresser og gi et løft til vekst og verdiskaping nasjonalt og internasjonalt, sier utenriksminister Børge Brende, som leder den norske delegasjonen i Nairobi.

Han påpeker at avtalen er den første tollnedtrappingen i WTO på 18 år, og at den dermed viser at medlemmene i WTO er i stand til å finne løsninger som gir reelle økonomiske gevinster.

Avtalen omfatter blant annet produkter som medisinsk utstyr, komponenter i teknisk apparater, gps-navigasjon, videokameraer, dvd-spillere og blekkpatroner, ifølge Svenska Dagbladet.

I henhold til avtalen blir 88 prosent av tollen på IT-produktene avviklet 1. juli neste år. Tre år senere vil 95 prosent av teknologihandelen være tollfri, og all toll avvikles i 2024.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.