BEDRIFTSTEKNOLOGI

Globalstar: Nytt satellittsystem i gang

Iridium blir ikke lenge alene som satellittelefonsystem. I helgen ble de første fire av 48 satellitter som skal utgjøre systemet Globalstar, skutt opp. Kommersiell drift i systemet ventes en gang tidlig i 1999.

Frode Eriksen
16. feb. 1998 - 09:36

Hovedinvestorene bak Globalstar er Loral Space & Communications som kontrollerer 39 prosent av prosjektet. I tillegg kommer Qualcomm Inc., AirTouch Communications, Alcatel, Alenia, ACOM, Daimler-Benz Aerospace, Elsag Bailey, France Telecom, Hyundai, Space Systems/Loral og Vodafone.

Oppskytingen har vært forsinket flere ganger på grunn av dårlig vær, men gikk etter planen lørdag ettermiddag fra Cape Canaveral i Florida, USA. De 48 satellittene vil gå i lave jordbaner vel 1400 km over jordens overflate.

Prosjektet har en stram tidsplan på grunn av den harde konkurransen i markedet. Inmarsat er allerede på markedet, Iridium kommer i kommersiell drift i september, mens ICO jobber for et prosjekt som kan kommersialiseres rundt år 2000. Globalstar skal om alt går etter planen være kommersielt operative tidlig i 1999.

Selskapet bak Globalstar setter sin lit til russiske bæreraketter for å få satellittene opp i korrekt bane. Fire oppskytninger skjer fra Baikonur i Kazakhstan med 12 satellitter i slengen, noe som reduserer antall oppskytninger, men øker risikoen for prosjektet om en oppskytning skulle mislykkes.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.