Gnutella lever videre

Selv om Nullsoft og AOL i hvert fall midlertidig har lagt ned Gnutella-prosjektet, er systemet fortsatt oppegående. Gnutella er et system for å utveksle alle typer datafiler med andre nettbrukere

Selv om Nullsoft og AOL i hvert fall midlertidig har lagt ned Gnutella-prosjektet, er systemet fortsatt oppegående. Gnutella er et system for å utveksle alle typer datafiler med andre nettbrukere

digi.no skrev i en artikkel tidligere i dag om Gnutella, et system som lar brukerne utveksle filer av alle slag. Systemet er utviklet av AOL-eide Nullsoft, som tidligere denne uken bestemte seg for å legge ned prosjektet, i hvert fall midlertidig.

Les hele saken:


Nå viser det seg at systemet fortsatt lever videre. Selv om det offisielle kontaktpunktet for tjenesten er ute av drift, er det fullt mulig å finne servere. Blant annet på et norsk Gnutella-nettsted finnes det en dynamisk oversikt over en lang rekke maskiner som er koblet til.

Skriver du inn adressen til én av disse maskinene, vil denne videreformidle adressene til de andre maskinene denne vet om. digi.no testet dette ved å skrive inn én tilfeldig adresse. Da fikk vi tilgang til 82 andre maskiner med totalt omtrent 105 GB med innhold fordelt på omtrent 93.000 filer - blant annet Star Wars Episode 1 og Toy Story 2. Hver av disse filmene får plass på to CD-er i det formatet de her er lagret i.

Det kan også se ut som om Gnutella-programvaren fortsatt er under utvikling. Siden 13. mars har det i hvert fall kommet to nye utgaver. Hvem som har utviklet disse, er uklart, men Gnutella har hele tiden vært ment å være et "åpen kildekode-prosjekt", selv om kildekoden først skulle bli publisert når versjon 1.0 kommer. Den nyeste utgaven hittil er versjon 0.491. Denne er dog noe ustabil, så versjon 0.48 blir anbefalt.

Også protokollen for kommunikasjonen mellom programmene er nå tilgjengelig. Dette betyr at hvem som helst med tilstrekkelige programmeringskunnskaper kan lage sin egen utgave av programmet, uavhengig av operativsystem og maskinvareplattform. Foreløpig finnes Gnutella bare for Windows.

Til toppen