Google åpner de tyngste infosamlingene

Internett blir en mye tyngre kunnskapskilde når Google åpner flere av verdens beste biblioteker.

Internett blir en mye tyngre kunnskapskilde når Google åpner flere av verdens beste biblioteker.

De fleste stoler nok på det de finner på nettet, men ser an kildene litt. Nå vil det bli skikkelig trygt og Google vil bli en kilde til enda tyngre og sikrere kunnskap etter å ha inngått avtaler med noe av verdens beste biblioteker.

Med dette lanserer Google nok en ny tjeneste. Selskapet har i løpet av høsthalvåret avduket en rekke nyheter, blant annet et søkeprogram for lokalt innhold på PCer, som øker presset på Microsoft.

Google skal snart åpne søkemuligheter i bøker som i dag står i hyllene til prestise-bibliotekene til University of Michigan, Stanford University og Oxford-universistet, forteller kilder i selskapet til Wall Street Journal.

Google er i full gang med å skanne inn alle bøkene, men det vil ta tid. Bare University of Michigan har syv millioner bøker. I tillegg skal man også ta mye av det bibliotekene Harvard University og New York Public Library har.

Hvor mye man vil få se og lese vil avhenge av rettigheter og andre faktorer. Men hovedregelen er at man vil få vist treffene som hele boksider. Amerikanske brukere vil også kunne få mer informasjon om når og hvor de kan låne boken.

Google har forhandlet frem avtaler med en rekke større forlagshus, men i en del tilfeller vil brukere bare få oppgitt informasjon om bøker inneholder informasjon om det de søkte på.

I mange andre tilfeller vil brukere kunne bla og lese i større deler av bøkene eller hele boken. Det siste gjelder primært bøker som rettighetene har utløpt på.

Det vil i følge kildene Wall Street Journal har snakket med ta mange år før Google har fått gjennomført hele innskanningsjobben. Delvis gjøres jobben av bibliotekene selv og delvis av Google.

Til toppen