Google ber om å få gi innsyn

Går rettens vei for å få lov til å informere om amerikansk overvåkning.

Google ber om å få gi innsyn
EFF bruker denne plakaten i sin kampanje mot den amerikanske etterretningstjenesten NSA. Bilde:

Washington (NTB-AFP): Google går rettens vei for å få lov til å offentliggjøre informasjon om den amerikanske statens overvåkingsforespørsler.

Google har søkt en føderal domstol om å få lov til å offentliggjøre tallet på henvendelser fra offentlige etater som gjelder overvåking.

Google offentliggjør allerede tall på henvendelser fra den amerikanske staten, men ber om å få skille mellom henvendelser som gjelder kriminalitet og henvendelser som gjelder overvåking. 11. juni spurte Google det amerikanske justisdepartementet om FBI om å få lov til å gjøre dette, men fikk til svar at det vil være ulovlig.

Søknadene kommer etter de enorme protestene som fulgte avsløringene om at det nasjonale sikkerhetsbyrået NSA i all hemmelighet har fått tilgang til store mengder data hos Facebook, Google, Microsoft og Apple.

Selskapene står på at de kun videresender informasjon når det foreligger en rettslig begjæring om det, og Google mener de basert på ytringsfriheten har sin fulle rett til å publisere tallene de nå ber om å offentliggjøre.

Samler underskrifter
Denne forespørselen kommer samtidig som organisasjonen Electric Frontier Foundation (EFF) har trappet opp sin kampanje for å få Kongressen til å forby denne typen overvåking på internett.

«Vi ber Kongressen ta grep umiddelbart for å stoppe denne overvåkingen og gi en full offentlig redegjørelse av NSA og FBIs programmer», står det på EFFs opprop på nettet som i løpet av den siste uken har de samlet inn over 215.000 underskrifter.

– Uopprettelig skade
Tidligere CIA- og NSA-ansatt Edward Snowden står bak avsløringene om at organisasjonene overvåket millioner av amerikanere. Tirsdag uttalte sjefen for NSA, Keith Alexander, at han mener avsløringene har skadet den nasjonale sikkerheten.

– Jeg tror de har gjort uopprettelig og betydelig skade. Jeg tror avsløringene har hjulpet våre fiender og at det vil skade både oss og våre allierte, sier Keith Alexander. (©NTB)

Les mer om: