RESULTATERFINANS

Google blir et datterselskap

Larry Page har kunngjort store strukturendringer.

Larry Page og Sergey Brin ønsker å holde Google på tå hev, slik at selskapet ikke blir traust og fullt av spindelvev.
Larry Page og Sergey Brin ønsker å holde Google på tå hev, slik at selskapet ikke blir traust og fullt av spindelvev. Bilde: Marcin Wicharyvia Flickr (CC BY 2.0)
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
11. aug. 2015 - 08:44

Medgründer og dagens toppsjef i Google, Larry Page, kunngjorde i et blogginnlegg i går kveld at tiden er inne for å gjøre store endringer i selskapets oppbygning og struktur.

– Vi har lenge ment at over tid har selskaper en tendens til å bli komfortable med å gjøre det samme tingen, bare ved å gjøre inkrementelle endringer. Men i teknologibransjen, hvor det er revolusjonerende ideer som driver de neste, store vekstområdene, er du nødt til å være litt ukomfortabel for å forbli relevant, skriver Page.

Noen må gjøre det: Har ikke gitt opp å forandre verden 

Alphabet

Dette, kombinert med at Google er involvert i en rekke satsninger som nok vil kunne sies å være godt stykke unna kjernevirksomheten, gjør at Page og medgründer Sergey Brin har etablert et nytt selskap, Alphabet Inc, som de to skal lede.

Google, det vil si en noe slankere utgave av Google enn i dag, skal være et datterselskap av Alphabet. Det samme skal flere andre virksomheter som i dag enten er en del av Google eller som eies av Google. Page trekker fram helseforetakene til Google, Life Sciences og Calico, som eksempler på dette.

Page skriver at man tror en slik oppdeling vil gi bedre styringsmuligheter, siden deler som ikke er så veldig relaterte til hverandre, dermed kan drives mer uavhengig.

Hvert av datterselskapene til Alphabet vil ha sin egen toppsjef, CEO, mens Page og Brin vil bistå disse ved behov.

Ny Google-sjef

Hvem som blir ny CEO i Google, er allerede klart og på ingen måte noen overraskelse. Sundar Pichai kom til Google i 2004 og har siden fått ansvar for stadig viktigere produkter, inntil han i fjor høst fikk det øverste ansvaret for det aller mest av produkter hos Google.

Sundar Pichai under Google I/O 2015
Sundar Pichai under Google I/O 2015 Bilde: Google

Pichai ble født i Chennai, India, i 1972. Han fikk en ingeniørutdannelse ved Indian Institute of Technology Kharagpur, før han dro til USA og fortsatte studiene ved University of Pennsylvania og Stanford University. Før han kom til Google, var han ansatt i både Applied Materials og McKinsey & Company.

– Jeg føler meg veldig heldig over å ha en som er så talentfull som ham til å lede det lett slankede Google, og dette frigjør tid for meg til å fortsette å skalere våre ambisjoner, skriver Page.

Pichais opprykk: Får ansvar for nesten alt i Google 

Under paraplyen

I blogginnlegget antyder han at også YouTube, Google X-laboratoriet, samt investeringsselskapene Google Venture og Google Capital, vil plasseres direkte under Alphabet-paraplyen.

– Vi likte navnet Alphabet fordi det betyr en samling av bokstaver som representerer språk, én av menneskehetens viktigste innovasjoner, og som er kjernen i hvordan vi indekserer med Google Search, forteller Page.

Google-aksjene skal automatisk bli konvertert til det samme antallet Alphabet-aksjer. Men aksjene vil fortsatt bli omsatt på Nasdaq med de samme børssymbolene som tidligere, GOOGL og GOOG. Dagens styreformann i Google, Eric Schmidt, blir også styreformann i Alphabet.

Ifølge Reuters spratt aksjekursen til Google opp med 7 prosent som følge av denne kunngjøringen, etter børsens stengetid i går kveld.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Da euroen kom til Trondheim
Da euroen kom til Trondheim

Bakgrunn: Google-aksjen skal splittes

«Easter egg»

Google er glad i å gjemme små overraskelser i selskapets produkter. Så også i denne kunngjøringen, noe enkelte har oppdaget:

Les mer:Google erter NSA i kildekode
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.