FORBRUKERTEKNOLOGI

Google får bot på 13,7 milliarder for å misbruke sin dominans i markedet

Illustrasjonsfoto.
Illustrasjonsfoto. Foto: Marcio Jose Sanchez/NTB Scanpix
20. mars 2019 - 12:39

EU-kommisjonen har utskrevet en bot tilsvarende 13,7 milliarder kroner til IT-giganten Google for å misbruke sin dominans i markedet for nettannonser.

– Google har sementert sin dominans i markedet for reklame i søkemotorer på nett, og beskyttet seg selv mot press fra konkurrenter, sier EUs konkurransekommissær Margrethe Vestager.

Kartellvirksomhet

Hun peker på konkurransedrepende restriksjoner i Googles kontrakter med tredjepartsannonsører.

– Dette er ulovlig i henhold til EUs lover mot kartellvirksomhet, sier Vestager, og legger til at Google har agert i strid med regelverket i mer enn et tiår.

Boten er den tredje EU gir til Google. Senest i fjor ble selskapet ilagt EUs største bot noensinne, tilsvarende rundt 40 milliarder kroner, for å ha utestengt konkurrenter gjennom mobiloperativsystemet Android.

Milliarder i bøter

I 2017 ble de bøtelagt i en sak som handlet om Googles søkeresultater for shopping. Da krevde EU selskapet for 2,42 milliarder euro (22,4 milliarder kroner).

Google anket fjorårets bot og avviste anklagene rundt Android-systemet. Det er ikke kjent hvordan de stiller seg til straffetiltaket fra EU denne gangen.

EU har den siste tiden lagt økende press på nettgigantene. I flere land raser diskusjonen om hvordan man skal skattlegge selskaper som Google, Facebook og Twitter, og i tillegg har EU kommet med et klart krav om at denne typen selskaper må gjøre mer for å bekjempe spredning av desinformasjon og falske nyheter.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.