AVTALER & KONTRAKTER

Google får kjøpe videoselskap

On2-aksjonærene takker ja etter mye nøling.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
18. feb. 2010 - 10:26

Aksjonærene i On2 Technologies har godkjent de nyeste budet fra Google om å kjøpe selskapet. On2 står bak flere teknologier som ulike digitale videoformater bygger på, blant annet Ogg Theora og Flash-video. Selskapet hevder at dets VP8-teknologi er overlegen det mye brukte H.264-formatet, ikke minst når det gjelder bildekvalitet ved samme bitrate.

Det er ikke ventet at avtalen vil bli formelt lukket før tidligst på fredag.

Aksjonærene i On2 har vært nølende til å godkjenne Googles tilbud, og Google måtte øke budet med omtrent 20 prosent, til cirka 133 millioner dollar, samt Google-aksjer, før det ble godkjent under den ekstraordinære generalforsamlingen som On2 arrangerte i går.

Det er fortsatt høyst uklart hva Google vil bruke videoteknologiene til. Mange, spesielt innen fri programvare-fellesskapet, ser ut til å håpe at Google gjør teknologiene tilgjengelige mot betingelser som gjør at alle, også fri programvare-prosjekter, kan implementere dem. Dette gjelder ikke minst i nettlesere som støtter video-elementet i HTML5. Men Google har så langt ikke antydet noe slikt.

Likevel er det slik at Googles forretningsmodell aldri har dreid seg om å selge programvare, så denne tanken er ikke helt usannsynlig. Men 133 millioner dollar er mye penger å dele ut, selv for Google.

Dersom Google tar i bruk for eksempel VP8 på YouTube, kan det bety et noe redusert behov for nettverkskapasitet, sammenlignet med både dagens Flash-baserte videoløsning og H.264, som brukes i HTML5-utgaven av YouTube. Google har brukt nettopp nettverkskapasitet som begrunnelse for ikke å ta i bruk det frie Ogg Theora-formatet.

    Les også:

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.