BEDRIFTSTEKNOLOGI

Google flytter kryptert søk

Gjorde det vanskelig for skoler å blokkere pornosurfing.

28. juni 2010 - 09:30

Google introduserte i forrige måned frivillig SSL-kryptering i søkemotoren, med det formålet å tilby bedre personvern.

Krypteringen er av samme «styrke» som den nettbanken tilbyr, og innebærer at trafikkinnholdet som går mellom nettleseren og Googles servere ikke sendes i klartekst.

Det gjør det vanskeligere å avlytte kommunikasjonen mellom brukerne og tjenesten.

Søkegiganten flytter nå tjenesten fra https://www.google.com til subdomenet https://encrypted.google.com.

Bakgrunnen er at en rekke utdanningsinstitusjoner skal ha klaget over ordningen.

Den krypterte søketjenesten gjør det nemlig mulig å gå rundt enkelte skolers innholdfiltre, som er satt opp for å blokkere uønsket nettrafikk.

- Dette kan gjøre det vanskelig for skoler å stoppe studenter fra å få tilgang til vokseninnhold, skriver Google i et oppdatert blogginnlegg.

Ved å flytte nettjenesten til domenet encrypted.google.com blir det mulig for IT-administratorer å blokkere krypterte googlesøk, uten samtidig å stoppe tilgangen til blant annet utdanningsutgaven av Google Apps, påpeker selskapet.

På lengre sikt undersøker de mulighetene for å kunne flytte tjenesten tilbake til hoveddomenet igjen. Målet er å finne en løsning som ikke påvirker innholdsfiltre.

Kryptering av søketrafikken skaper også et annet problem, som Google selv ikke tar opp: Det fjerner referansedata fra webtrafikken. Det skaper trøbbel for webanalyse. Som digi.no skrev da tjenesten ble lansert blir det umulig å se at trafikken stammer fra Google når et nettsted analyserer trafikken de mottar.

Merk at den krypterte utgaven av søketjenesten ikke er lansert i norsk utgave. Enn så lenge er dette et prøveprosjekt. Et låsesymbol på Google-logoen viser at du benytter SSL-versjonen.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.