Google forbi Microsoft

–Webben vinner over PC-en.

Google forbi Microsoft
Google gikk mandag kveld forbi Microsoft målt i markedsverdi. Analytikere mener det er et utslag av PC-ens fallende dominans i IT-markedet. Bilde: Adam Berry/Getty Images/All Over Press

Google gikk i går kveld forbi Microsoft målt i markedsverdi og er dermed verdens mest verdsatte IT-selskap etter Apple.

Ifølge Bloomberg News endte Googles aksjekurs på 761,8 dollar mandag kveld, noe som gir en markedsverdi på 249,9 milliarder dollar. Aksjekursen til Microsoft ble samme tid notert til 29,49 dollar per aksje noe som gir en markedsverdi på 247,2 milliarder dollar.

Det er imidlertid et godt stykke opp til Apple, som prises til 618,1 milliarder dollar på børsen i USA. Apple gikk forbi Microsoft i markedsverdi allerede i 2010 som følge av meget sterke salgstall for iPhone og iPad.

Flere analytikere Bloomberg News har snakket med mener at Googles voldsomme vekst, og det at de nå har gått forbi Microsoft i markedsverdi, viser at webben nå overtar for PC-ens dominans. Microsofts dominerende posisjon i PC-markedet har de ikke klart å replisere til hverken mobil eller nettbrett.

Google har en helt dominerende posisjon i søkemarkedet, både i USA og Europa, mens Microsofts søketjeneste Bing er langt bak. I USA har Google en markedsandel på 66 prosent mens Bing har 16 prosent.

Samtidig har Google fått en meget dominerende posisjon på mobile plattformer takket være Android, som i dag driver rundt 64 prosent av smarttelefonene i verden. Veksten på dette området har vært fantastisk for Google. For ett år siden var markedsandelen på 43 prosent.

Microsoft har lagt mye ressurser inn på å ta sin del av dette markedet og deres Windows 8, som skal lanseres senere denne uken, har som mål å gi programvaregiganten et fotfeste i disse markedene. Salget av Windows har imidlertid skuffet som en følge av fall i PC-markedet.

Les mer om: