Google lager OS

Går i strupen på Windows og frir til friprog-miljøet.

Google lager OS

Går i strupen på Windows og frir til friprog-miljøet.

Lenge var Google bare en søkemotor. Senere kom nettjenester på rekke og rad. Med nettleseren Chrome som kom i fjor markerte selskapet tydelig at de ikke er redde for å utgi tradisjonell programvare for installasjon også på pc-en.

Nettgiganten tar nå et kraftig skritt videre og kunngjør at de utvikler et eget operativsystem, som på mange måter er den naturlige forlengelsen av Chrome-prosjektet.

Google Chrome Operating System er navnet, skriver selskapet på bedriftsbloggen.

Operativsystemet er under utvikling og vil være basert på åpen kildekode, i første rekke myntet på lette og enkle bærbare pc-er, mer spesifikt netbooks. Samtidig skal programvaren fungere også for vanlige skrivebordmaskiner.

Dette skal være et helt nytt prosjekt, utviklet uavhengig av mobiloperativsystemet Android.

Koden er ennå ikke frigitt, men dette vil ifølge Google skje senere i år. Operativsystemet skal være klart til bruk i løpet av første halvår 2010.

Hensikten med å kunngjøre prosjektet allerede nå, synes å være at de ønsker å dele visjonen med friprog-miljøet så tidlig som mulig.

Nøkkelelementer ved det nye OSet, som skal kjøre både på x86- og ARM-arkitektur, oppgis å være ytelse, enkelhet og sikkerhet.

Målet med prosjektet er å lage en plattform som starter raskt - brukeren skal kunne surfe på nettet bare sekunder etter strømmen skrus på maskinen.

Nettsentrisk

- Hele brukeropplevelsen vil foregå på weben. Akkurat som vi gjorde med Chrome-nettleseren handler dette om å gå tilbake til skratch. Den underliggende sikkerhetsarkitekturen er fullstendig nyutviklet, slik at brukere slipper å handskes med ondsinnet programvare, virus og sikkerhetsoppdateringer, opplyser selskapet.

Google understreker enkelheten ved programvarearkitekturen ved at OSet vil være et skall på toppen av en Linux-kjerne. Weben skal være plattformen for utviklerne som vil lage løsninger for dette operativsystemet.

Dermed vil det allerede være en rekke nettbaserte applikasjoner tilgjengelig fra første stund Googles nye operativsystem tas i bruk.

- Det gjenstår mye arbeid før vi kommer i mål, og vi vil definitivt trenge mye hjelp fra friprog-miljøet for å kunne innfri visjonen vår, bemerker selskapet.

Google har lenge vært en av de største utfordrerne til Microsoft, som i snart tredve år har virket ustoppelige som verdens ledende leverandør av programvare. Nå synes det klart at den nettsentrerte konkurrenten endelig går i strupen på rivalens aller viktigste pengemaskin, nemlig Windows.

    Les også:

Til toppen