Google lanserer alternativ til Exchange

Google serverer nå et alternativ til Microsoft epost-server Exchange og for småbedrifter.

Google serverer nå et alternativ til Microsoft epost-server Exchange og for småbedrifter.

Søkegiganten Google leverer stadig flere tjenester og applikasjoner som går litt på siden av selskapets kjernevirksomhet innen søk. Microsofts gründer og styreformann, Bill Gates, skjønte tidlig at selskapet kunne bli en trussel mot Microsoft, men Google har hele tiden unngått å gå i direkte konkurranse med verdens største programvareselskap.

Googles tjenester og løsninger har til nå hovedsaklig rettet seg mot forbrukermarkedet, med noen få unntak, som for eksempel Google Appliance.

Med sin nye lansering av Google Apps for Your Domain, begynner imidlertid Google å levere tjenester rettet direkte mot bedriftsmarkedet og med en vinkling som kan lokke vekk noen av Microsofts bedriftskunder på småbedriftsmarkedet.

Google Apps for Your Domain er en samlepakke av tjenester for bedrifter som har et eget domene. Med i pakken medfølger Googles eposttjeneste GMail, Google Talk, Google Calendar og Google Page Creator.

Microsoft har et sterkt fotfeste i bedriftsmarkedet med sitt epostsystem bestående av Outlook installert på klienten og Exchange på serversiden. Integrasjonen av epost og kalenderfunksjonalitet mellom disse to produktene har vært en stor styrke for Microsoft, men mange har latt seg begeistre for Google GMail. Når man nå kan få dette webbaserte epostsystemet for egen bedriftsepost kan det være nok til at mange lar seg friste til å gå over til Google.

Med Google Apps for Your Domain slipper organisasjoner å selv måtte drifte epostserveren og andre tjenester for sine brukere. Slike tjenester har vært tilgjengelig lenge. Blant annet har Microsoft hatt muligheten for en webbasert utgave av Outlook lenge, men til nå har ingen av alternativene kunne vise til en brukervennlighet som var god nok til at brukerne dropper lokalinstallert klient.

Microsoft på sin side tester også tilsvarende løsninger med sin tjeneste Office Live, som inneholder epost, webhosting og gruppekalender for småbedriftsmarkedet.

Presset mot Microsofts etablerte posisjon i markedet vil trolig bli ytterligere styrket dersom Google etterhvert også begynner å inkludere sine nettbaserte regneark og tekstbehandlingssystemer. Sannsynligheten for at Google ettervhert vil gjøre det er stor, selv om det neppe vil føre til en massiv overgang med det første. Brukere er konservative og holder seg gjerne til det de er vant med.

Googles sjef for enterprise-løsninger, Dave Girouard, sier til Wall Street Journal at selskapets regneark- og tekstbehandlingsløsninger er gode kandidater for å bli inkludert, men at selskapet ikke tar mål av seg å konkurrere mot Microsoft. Han sier isteden at de fleste organisasjoner vil bruke begge deler.

Google Apps for Your Domain er i beta nå og i den perioden vil løsningene være gratis. Selskapet har tradisjon for lange betaperioder, men ifølge Wall Street planlegger Google å ta seg betalt for tjenesten hos større organisasjoner allerede før jul i år. da vil de lansere en utgave med noe ekstra funksjonalitet som ekstra lagringsplass og teknisk support.

Her kan du melde deg på betautgaven av tjenesten.

Til toppen