Google lanserer egen nettleser

Google «Chrome» er klar i beta og skal være en «helt ny type nettleser».

Slik ser Google Chrome ut.
Slik ser Google Chrome ut.

Google «Chrome» er klar i beta og skal være en «helt ny type nettleser».

Nettjenesteselskapet Google bekrefter at de i løpet av tirsdag 2. september vil legge ut en ny nettleser, døpt «Chrome».

Lanseringen skjer i 100 land, gjennom en betaversjon for Windows. Utgaver for Mac OS X og Linux loves med det første. Chrome skal distribueres som åpen kildekode, I likhet med blant annet Apples nettleser Safari og Googles egen mobilplattform Android, henter den komponenter fra systemrammeverket Webkit, også det et prosjekt i åpen kildekode.

Google oppgir økt verdi for brukerne og behov for raskere fornyelse på web som motiver for å komme med enda en gratis nettleser.

I en offisiell blogg, A fresh take on the browser, heter det at alle i Google tilbringer mye av arbeidstiden i en nettleser, til søk, prat, e-post og samarbeid, og at nettleseren også er rammen om fritidsvirksomhet som innkjøp, nyhetssanking, nettbank og så videre.

– Fordi vi bruker så mye tid online, begynte vi å tenke alvorlig rundt hva slags nettleser vi kunne hatt dersom vi hadde kunnet begynne utviklingen helt på bar bakke, heter det.

Og konklusjonen ble:

– Det vi virkelig trenger er ikke bare en nettleser, men også en moderne plattform for websider og applikasjoner, og det satte vi oss fore å lage.

Selve nettleseren ser svært enkel ut. Det nye er ikke direkte synlig i det enkle grensesnittet, som for øvrig er et kjennetegn for alt Google lager.

Egenskapen som Google selv framhever, er at hvert vindu – hver fane – kjører som en egen prosess. Det betyr at om for eksempel Javascript krasjer i en fane, affiserer ikke det noen av de andre fanene. Ondsinnede nettsteder vil ikke kunne skaffe seg tilgang til en prosess i en annen fane. Minnehåndteringen blir mer effektiv ved intens bruk: Lukker man en fane, frigjør man straks minne.

Bedre ytelse og bedre sikkerhet går også igjen i andre forbedringer, sier Google, blant annet en ny Javascript-motor, døpt «V8».

I tillegg til Webkit, er også Mozilla en kilde til komponenter. Google sier de vil gjerne samarbeide med «hele fellesskapet» for å drive weben framover.

I skrivende stund er ikke nettsiden til Chrome åpnet ennå. Ifølge bloggen blir det lagt ut en lenke til den der.

Imens kan man lese denne tegneserien, som forklarer mange av de nye egenskapene ved den nye nettleseren.

Chrome er opplagt en stor utfordring til alle eksisterende nettlesere. Den kan også ventes å bli en vesentlig del av Googles arbeid for å få folk og bedrifter til å ty til stadig mer webbaserte applikasjoner, også for oppgaver som tradisjonelt er forbeholdt lokale applikasjoner, det vil si tekstbehandler, regneark, presentasjoner, tegning, bildebehandling og så videre.

Med Chrome, Microsofts nye Internet Explorer 8 (beta) og den raske utviklingen av nyheter til både Firefox – som Ubiquity og ny Javascript-motor – og Opera, er nettleseren for PC igjen blitt en arena for ny og interessant teknologi.

    Les også:

Til toppen