FORBRUKERTEKNOLOGI

Google lanserer norsk boksøk

Nå er også norske bøker tilgjengelig gjennom Googles søkemotor.

17. des. 2007 - 10:45

Google har et ambisiøst prosjekt som går ut på å tilgjengeliggjøre alle bøker gjennom en egen søkefunksjon.

Selskapet har møtt mye motbør fra forlag som misliker ordningen sterkt, men Google har også fått støtte fra cirka 10.000 forlagspartnere som deltar aktivt i programmet.

Nå har tiden kommet til Norge, og i dag lanserer Google den norske utgaven av boksøket.

- Vi er veldig fornøyd med at Boksøk nå er tilgjengelig på norsk. Vi ønsker å gjøre Boksøk tilgjengelig for flere mennesker, på flere språk, når som helst og hvor som helst. Dagen i dag markerer et skritt nærmere å tilby våre brukere en rikere indeks av norskspråklige bøker”, sier Santiago de la Mora, European Partnerships Lead, i en pressemelding.

Med dagens lansering i Norge er Google Book Search nå tilgjengelig i over 120 land, med bøker på mer enn 100 språk i indeksen.

Bøkene i Boksøk-indeksen stammer fra to typer kilder: partnerprogrammet (the Partner Program) og biblioteksprosjektet (the Library Project). 27 bliblioteker, hvorav 6 europeiske, er med på å digitalisere bøkene.

Bøker der opphavsretten har utgått blir vist i sin helhet gjennom tjenesten, mens uttdragene fra opphavsbeskyttede bøker begrenses til to eller tre utdrag.

- Norske forleggere deltar allerede i partnerprogrammet. Vårt mål er å hjelpe forleggere og forfattere med å promotere sitt arbeid, oppfordre brukere til å finne flere bøker, og å øke synligheten og muligheten til å finne en ordinær bok”, sier de la Mora.

Her kan du prøve Googles norske boksøk.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.