BEDRIFTSTEKNOLOGI

Google med raskere og smartere søk

Tar i bruk teknologi kjent fra mobilapper.

Google søk med bilder
Google søk med bilder
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
15. juni 2011 - 10:14

Google lanserte i går flere nyheter knyttet til selskapets søketjeneste. To av dem er basert på teknologier som Google allerede har tatt i bruk i applikasjoner til blant annet Android.

Den ene nyheten er Voice Search. Her kan man lese inn søkeordet i pc-ens mikrofon, men bare dersom man benytter Googles nettleser Chrome 11 eller nyere. Disse støtter W3Cs Speech Input API.

Denne tjenesten rulles nå ut globalt, men ser ennå ikke ut til å være tilgjengelig for norske brukere. Den er støtter foreløpig bare amerikansk engelsk. Talesøket aktiveres ved å klikke på mikrofonen som vises i søkefeltet.

Google mener at talesøke vil gjøre det enklere for mange å søke etter ord som er vanskelige å stave eller søkestrenger som er svært lange. Det antydes også at enkelte ikke alltid har hendene frie når de ønsker å søke etter noe.

Nyhet nummer to er Søk med bilder. Her kan man laste opp eller oppgi URL-en til et bilde og få Google til å finne ut hva som er motivet på bildet ved å finne kjente bilder som ligner. Dette aktiveres ved å klikke på kameraet som vises i søkefeltet på denne siden, eller ved å dra et bilde fra skrivebordet eller mappe på pc-en og over i søkefeltet. Dette krever riktignok at nettleseren støtter dra-og-slipp-funksjonalitet.

Til Chrome og Firefox finnes det også utvidelser som gjør at man kan høyreklikke på et bilde på en webside og be Google finne lignende bilder.

Google søk med bilder
Google søk med bilder

Teknologien som brukes er trolig den samme som benyttes av mobilapplikasjonen Google Googles, men i Søk med bilder-fungerer også til en viss grad med personbilder. Det fungerer likevel ikke bedre enn at man kanskje kan finne fram til hvilken websider et bilde vises på. Forsøkene våre med portrettbilder av kjente personer fra våre egne sider har bare resultert i treff på våre egne sider. Det fungerer langt bedre med bilder av gjenstander og steder.

Den tredje nyheten som Google innførte i går, støttes bare av uferdige utgaver selskapets egen nettleser. Den kalles for Instant Pages og handler om å vise det søketreffet som brukeren mest sannsynlig vil klikke på, på raskest mulig måte. Det vil typisk være det øverste treffet på resultatsiden.

Funksjonen, som trolig blir en del av Chrome 13, sørger for ikke bare å laste ned denne siden allerede i det resultatsiden blir vist, men også at gjengivelsen av denne ene siden gjøres internt i nettleseren allerede før brukeren har klikket på lenken.

Dette skal kunne bidra til at siden vises i løpet av et brøkdel av et sekund, uten at brukeren må vente på at bilder, stilsett og lignende først må lastes ned.

Google oppgir at Instant Pages-funksjonen bare vil aktiveres når selskapets systemer er svært sikre på at det er denne ene siden brukeren ønsker å besøke.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.