Google mener Vista låser kundene

Vista låser kundene og Microsoft bryter antimonopol-avtalen, hevder Google.

Google mener Vista låser kundene

Vista låser kundene og Microsoft bryter antimonopol-avtalen, hevder Google.

Kan amerikanske myndigheter med Justisdepartementet i spissen ta opp igjen den gamle diskusjonen om deling av Microsoft? Diskusjonen om avtalen Microsoft undertegnet for å unngå en videre bøter og straffetiltak har hvertfall blusset opp igjen - og det er Google som bidrar med ved til bålet.

Striden er gammel - Microsoft legger inn sperrer og utvider Windows på en måte som stopper eller bremser alle andre som lager PC-programvare. Det har konkurrentene hevdet siden midten av 90-tallet.

Og det har blitt verre med Vista, hevder Google. Søkegiganten - som er blitt erke-konkurrenten til Microsoft - levert inn en 50 siders klageskrift til det amerikanske justisdepartementet og statsadvokaten i april, skriver New York Times og Wall Street Journal. Klageskriftet kommer etter et år med diskusjoner mellom Google og justisdepartementet.

Windows Vista gjør det vanskeligere for kundene å bytte ut det programmet for lokale filsøk som følger med i Vista med for eksempel Google eller Yahoos alternativ, hevder Google.

Windows XP hadde ikke en innebygget søkeprogram, men dette følger med og er skrudd på etter installasjon av Vista. Og søkeprogrammet har ingen synlige kontroller for å styring, noe som gjør det vanskelig for mindre erfarne brukere å finne ut hvordan du kan skru det av. Programmet kan heller ikke avinstalleres.

Og søkeprogrammet er viktig og griper rett inn i krigen mellom Google og Microsoft om milliard-inntektene på annonser i søkemotorene til de to selskapene. Installerer man Googles program, kan søke både lokalt på PCen og på nettet med Google.

Microsoft misbruker dermed sitt Windows-monopol og bryter avtalen selskapet inngikk med Justisdepartementet.

Microsoft på sin side hevder at søkeprogram ikke var en del av avtalen selskapet inngikk.

Avtalen ble inngått i 2002, og skal nå opp til revisjon for å se om Microsoft følger avtalen. Dommeren som inngikk forliket, Colleen Kollar-Kotelly, har tidligere vært misfornøyd med Microsofts oppfølging av avtalen. Også en flere amerikanske delstater har klaget til departementet.

Til toppen