BEDRIFTSTEKNOLOGI

Google Now er kraftig utvidet

Åpnet for data fra tredjepartsapper.

En rekke apper kan nå levere informasjon som vises som et kort i Google Now. Foreløpig er det bare Android som støttes.
En rekke apper kan nå levere informasjon som vises som et kort i Google Now. Foreløpig er det bare Android som støttes. Bilde: Google
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
2. feb. 2015 - 13:04

Google Now, den personlige, digitale assistenten som Google tilbyr til blant annet Android, Chrome og iOS, har til nå gitt brukeren tips og varsler basert på innhold hentet direkte eller indirekte via selskapets egne apper og tjenester. Riktignok har man lenge kunne få reiseinformasjon og statusmeldinger om pakkeleveranser i Google Play, men dette har så langt vært basert på gjenkjenning av relativt standardisert utforming og avsendere i e-post mottatt i Gmail. Google samarbeider med en rekke av disse avsenderne.

Mange muligheter

Rett før helgen kunngjorde Google at 40 ulike tredjepartsapper for Android nå har blitt integrert med Google Now, slik at også disse kan vise kort med informasjon som er relevant for brukeren der og da. En del av dette er påminnelser som tidligere har dukket opp på varsellinjen, slik som påminnelser om fransktimen fra Duolingo. Et bedre eksempel på integrasjonen er kanskje muligheten for at Google Now viser et kort hvor man kan bestille transport fra Lyft dersom man akkurat har landet etter en flyreise. En app fra Ford kan gi brukeren en påminnelse om at man kan fjernstarte bilen, slik at oppvarmingen eller kjølingen allerede har fått virkelig litt før man tar den i bruk. En app fra apotekkjeden Walgreens kan vise en QR-kode til en rabattkupong i Google Now, dersom man er i nærheten av en slik butikk.

Noe av hensikten med Google Now er å kunne kombinere brukerdata fra en rekke ulike kilder, inkludert mobilens sensorer, for å kunne presentere brukeren den informasjonen som vedkommende trenger der og da. Grunnlaget for dette ligger i Googles omdiskuterte personvernregler, som nå skal gjøres klarere.

Oppdaterte apper

For at Google Now skal kunne kommunisere med de installerte appene, må begge parter ha støtte for dette. Det kreves derfor også en ny utgave av Google-appen. Denne rulles etter alt å dømme gradvis ut og er i skrivende stund ikke tilgjengelig i Google Play fra Norge. Det samme gjelder trolig de fleste av de 40 appene som nå kommer med slik støtte. Men de skal komme i løpet av de nærmeste dagene og ukene.

Brukerdata

I Googles kunngjøring sies det ingenting om hvilke muligheter brukerne har til å kontrollere hvilken informasjon fra tredjepartsappene som skal vises i Google Now. Det er sjelden bedre med altfor mye informasjon enn altfor lite. Dessuten er det ikke sikkert man ønsker at alle apper som har muligheten, faktisk skal dele data med Google Now. Da må appene gi brukerne mulighet til å deaktivere denne delingen.

Ifølge Wall Street Journal er det i alle fall slik at appene ikke får tilgang til brukerdata fra Google Now. Dette skal også inkludere posisjonsdataene, i alle fall inntil brukeren klikker på kortet og ledes over i den aktuelle appen.

Foreløpig er Google Now-støtten for tredjepartsapper bare tilgjengelig for utvalgte app-leverandører.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.