Google og EU nærmer seg forliksavtale

Søkegiganten skal ha kommet med avgjørende innrømmelser.

Google og EU nærmer seg forliksavtale
Google har vist seg å være villige til å gjøre endringer i søketjenestene for å unngå en lang rettsprosess om konkurransehemmende virksomhet innen EU. Bilde:

Lite tyder nå på at Google ender opp med en diger bot, som et resultat av granskningene EU-kommisjonens konkurransekommisær har gjort av selskapet de siste to årene.

Flere store aviser og nyhetsbyråer melder nå at Google har kommet med nok løfter om endring til at det kan danne grunnlag for et forliksutkast.

Så sent som i forrige uke skal sjef for EU-kommisjonens konkurransepolitikk, Joaquín Almunia, ha bedt Google om å gjøre omfattende endringer i selskapets søketjeneste for mobiler, ikke bare i søketjenesten som er rettet mot pc-er. På det tidspunktet het det at samtalene balanserte på en knivegg.

Trolig er stemningen langt mindre anstrengt nå.

– Vi har nådd en betydelig grad av forståelse mellom Google og kommisjonen. Forhåpentligvis vil vi ha vårt første tekniske møte i løpet av de kommende dagene eller ukene, sa Almunia i går til Wall Street Journal.

Både Almunia og Google skal ha et sterkt ønske om å oppnå et forlik. Uten et forlik ville striden kunne ha fortsatt i rettsapparater i EU i årevis, noe kommisjonens erfaringer med blant annet Microsoft har vist. I løpet av en slik periode risikerer man at hele problemstillingen bli utdatert, på grunn av de raske endringene i teknologien og IT-markedet. Google vil selvfølgelig også forsøke å unngå en bot på opptil 10 prosent av selskapets årsomsetning, noe EU-kommisjonen har mulighet til å gi.

I tillegg innebærer et forlik sjelden at den anklagede parten må innrømme at den har gjort noe galt.

Nå er det ikke slik at Google er ute av faresonen, selv om dette forliket kommer i mål. Ifølge Financial Times er selskapet fortsatt under granskning i USA, India og Sør-Korea.

Dessuten mener flere avviser at det nå er sannsynlig at EU-kommisjonen vil åpne en separat granskning av Android-plattformen, som har temmelig stor markedsandel de siste årene, og hvor en rekke av Googles tjenester, inkludert søk, er tett integrert.

    Les også:

Les mer om: