JUSS OG SAMFUNN

Google omgår «den kinesiske brannmur»

Stanser sensur av søkemotoren og flytter trafikken til Hong Kong.

22. mars 2010 - 23:11

Washington (NTB-AFP-Reuters): Google får avsluttet sensuren av søkeresultatene til kinesiske brukere ved å la tjenesten gå via Hongkong. Beijing reagerer med indignasjon.

- I dag har vi sluttet å sensurere søketjenestene våre Google Search, Google News og Google Images, sa David Drummond i det amerikanske selskapet mandag.

Brukere av kinesiske Google.cn blir fra mandag av koblet videre til søketjenestens Hongkong-side.

- Der tilbyr vi usensurerte søk på forenklet kinesisk.

Kinesiske myndigheter driver omfattende kontroll med internettrafikken - et regime som har fått tilnavnet «den kinesiske brannmur». Informasjon Beijing anser som skadelig, blir fjernet. Det inkluderer også politisk materiale.

- Politiserer

Beijing reagerer med å anklage Google for å ha brutt et skriftlig løfte, melder nyhetsbyrået Xinhua. Myndighetene anklager også selskapet for å ha politisert et forretningsspørsmål.

- Google har brutt et skriftlig løfte de ga da de gikk inn i det kinesiske markedet, sier lederen for det kinesiske internettkontoret, underlagt det statlige informasjonskontoret.

Han kaller avgjørelsen «helt feil».

- Vi gir uttrykk for misnøye og indignasjon overfor Google for deres urimelige anklager og handlinger, sier tjenestemannen videre.

Ukonvensjonelt

Menneskerettsgruppen Human Rights in China sier Google har klart å tenke ukonvensjonelt og dermed sikrer ytringsfriheten.

- De blir teknisk sett i Kina, men stanser sensuren, sier Sharon Hom i gruppen.

Også den kinesiske dissidenten Wei Jingsheng sier han støtter Googles avgjørelse, men frykter kinesiske myndigheter skal øve mer press mot andre internettselskaper.

Amerikanske myndigheter er skuffet over at Google og styresmaktene i Beijing ikke kom fram til en avtale som ville latt det amerikanske selskapet drive som vanlig i Kina. Men Google har tatt en avgjørelse som de mener gagner selskapet, heter det i Washington.

Truet

Google har i lengre tid truet med å trekke seg ut av Kina hvis regjeringen i Beijing opprettholder kravet om sensur.

Hvis Beijing krever at Google ved å stanse sensuren må stenge sitt kinesiske nettsted og stenge virksomheten i Kina, får det heller bli slik, har Google-sjefene uttalt.

12. januar gikk Google første gang ut og truet med å trekke seg ut av Kina etter at de avdekket omfattende snoking i datasystemene. Blant annet skal e-postkontoene til en rekke kinesiske dissidenter og menneskerettsforkjempere ha blitt åpnet av uvedkommende. (©NTB)

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.