JUSS OG SAMFUNN

Google: – Patentkriger hjelper ikke forbrukerne

Likevel har Google-eide Motorola Mobility innledet et storangrep mot Apple.

Motorola Mobility har innklaget Apple for US ITC på grunn av påståtte patentkrenkelser.
Motorola Mobility har innklaget Apple for US ITC på grunn av påståtte patentkrenkelser.

Google har flere ganger uttrykt motstand mot programvarepatenter. Slike patenter er gyldige i mange land, blant annet USA, men i liten grad i Europa. En oversikt over reglene i en del sentrale land, finnes her.

Under en konferansen som ble arrangert av Technology Policy Institute i Aspen, Colorado, denne uken, kom en representant for selskapet med nye uttalelser mot programvarepatenter og de pågående patentkrigene. Dette skriver CNET News.

– Én ting vi ser svært grundig ser på, er spørsmålet om programvarepatenter, og om patentsystemer slik det nå eksisterer er det rette systemet for å oppmuntre til innovasjon og virkelig hjelpe fram forbrukervennlige policyer, sa Pablo Chavez, direktør for Google offentlige policy.

Spesielt det amerikanske patentsystemet er preget av patenter med varierende kvalitet, noe som fører til at gyldigheten til disse utfordres gjennom rettsapparatet. De siste årene har det pågått en rekke slike kamper om patenter knyttet til mobilteknologi, både programvarebasert og annen.

– Vi mener at disse patentkrigene ikke er til nytte for forbrukerne. De er ikke til nytte for markedsplassen. De er ikke til nytte for innovasjon, sa Chavez.

Disse uttalelsene kommer i et litt merkelig lys når man samtidig vet at Google-eide Motorola Mobility i forrige uke gikk til angrep mot Apple ved å klage inn selskapet til U.S. International Trade Commission (ITC) for nettopp patentbrudd. På den annen side er angrep ofte det beste forsvar, i en «termonukleær» krig som tross alt ble startet av Apple og avdøde Steve Jobs. Men dette er Motorola Mobilitys andre angrep mot Apple på relativt kort tid.

– Ved å gå offensivt ut, kan Google starte saken basert på sine betingelser og gjøre et angrep, sier Dan Maycock i Slalom Consulting til eWeek.

– De inntar stilingen, i stedet for å vente på at Apple blir ferdig med patentsaken med Apple og deretter fyrer noe løs på Google. Akkurat nå er Apple opptatt med Samsung-saken, mener Maycock. Han legger til at timingen i forhold til Apples iPhone 5-lansering heller ikke er tilfeldig.

Selve klagen som Motorola Mobilitys har levert til US ITC om Apple, kan leses her. Det Google-eide selskapet ber om importforbud til USA for en rekke Apple-produkter, inkludert flere iPhone-, iPad- og Mac-modeller.

Klagen dreier seg om i alt sju ulike patenter, som blant annet omfatter synkronisering mellom enheter og bokmerking av medieavspilling på én enhet, for å fortsette avspillingen på en annen. Patentene i saken har blitt godkjent i perioden mars 1999 til juni 2008.

I saken vil patentenes gyldighet bli vurdert, sammen med spørsmålet om hvorvidt Apples produkter krenker noen av dem.

    Les også:

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.