– Google presser mobilprodusentene

Tidsfrist for bruk av gamle Android-versjoner?

– Google presser mobilprodusentene
Bare 1,8 prosent av Android-brukerne benytter den nyeste utgaven av Android, som kom i fjor høst. Det tar tid å tilpasse og teste nye versjoner til eksisterende enheter, men en ny ordning som Google tilsynelatende har innført, kan bidra til at mange nye enheter ikke kan leveres med flere år gamle Android-versjoner, noe som i blant er tilfellet i dag. Bilde: Google

Til tross for at det kom to større oppdateringer til Android i fjor, lanseres det fortsatt smartmobiler og nettbrett med både Android 4.1 og 4.2, som begge kom i 2012. En mulig forklaring kan være at de benytter brikkesett som ikke har blitt sertifisert for nyere Android-utgaver – antagelig for å spare penger. Disse enhetene vil aldri bli oppdatert til nyere Android-versjoner, noe applikasjonsutviklere vil måtte ta hensyn til i lang tid framover.

Men nå har det muligens skjedd noe som kan redusere dette problemet.

Ifølge nettstedet Android Police er det mye som tyder på at Google vil legge betydelig mer press på mobil- og nettbrettleverandørene for å få disse slutte å bruke gamle Android-utgaver i helt nye produkter. Siden Android i alle fall delvis er et åpen kildekode-prosjekt, er det begrenset hvilke pressmidler Google har. Men Google har ett viktig kort oppe i ermet, nemlig tilgangen til Google Mobile Services.

Google Mobile Services omfatter Google Play, biblioteket Google Play Services og viktige Google-apper som Gmail, Google+ og Maps. Google Mobile Services er ikke åpen kildekode. Tvert imot er det proprietær programvare som kun får leveres sammen med sertifiserte enheter. Enheten som Amazon Kindle Fire, en mengde kinesiske smartmobiler og trolig også Nokia X, leveres uten Google Mobile Services.

Tidsfrister

Det Google nå har gjort, ifølge kildene til Android Police, som nettstedet tydeligvis ikke stoler helt på, er å begynne å stenge døren for sertifisering av enheter med eldre Android-versjoner. Ifølge en tabell som Android Police skal ha fått via en større Android-partner, stoppet Google å godkjenne enheter med eldre Android-versjon enn 4.1 den 1. februar i år.

Den 24. april stenges døren for sertifisering av nye enheter med Android 4.2. Fristen for sertifisering av enheter med Android 4.3 skal være den 31. juli. Regelen ser ut til å være at man kan få sertifisert enheter med en Android-versjon fram til det har gått ni måneder etter at neste Android-versjon har blitt gjort tilgjengelig. Dersom Google kommer med en ny Android-versjon i slutten av juni, versjon 4.5 eller 5.0, vil enhetsleverandørene fortsatt kunne få sertifisert nye enheter med Android 4.4 til og med første kvartal av 2015.

Ordningen, dersom den er reell, vil ikke ha noe betydning for eksisterende enheter. Fristene som er oppgitt, har heller ikke noe å si for lanseringstidspunktet. Det er fortsatt mulig å lansere en enhet med Android 2.3 til jul, så lenge enheten ble godkjent før den 1. februar i år.

Ordningen vil på ingen måte påvirke enhetsleverandørenes evne og vilje til å tilby programvareoppdateringer til enhetene. Men den kan presse fram et bedre utgangspunkt for dette, særlig for de mellomdyre og billigste enhetene.

Dersom ordningen faktisk eksisterer.

    Les også:

Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.