– Google roer ned nyansettelser

Mer disiplin, ifølge kildene.

– Google roer ned nyansettelser
Eksperimenter som selvkjørende biler får investorer til å stille spørsmål ved pengebruken, skriver Wall Street Journal. Bilde: Google

Effektivisering ser ut til å være stikkordet hos Google for tiden, skriver Wall Street Journal. Det vil si reduksjoner i nyansettelser samt andre forsøk på å kutte ned på utgifter og generelt strømlinjeforme imperiet i større grad.

Ifølge kilder som kjenner til situasjonen er det selskapets nye finanssjef, Ruth Porat, som er sentral i prosessen. Google er et stort og komplekst selskap, og Porat ønsker å bringe stabilitet inn i bildet.

Les også: Google inntar Aker Brygge.

Det registreres blant annet at det ansettes færre mennesker hos Google enn på lenge. I løpet av første kvartal 2015 skal det ha blitt ansatt 1.819 nye medarbeidere, mens i løpet av fjoråret ble det i snitt ansatt 2.435 personer per kvartal. Det totale antallet ansatte er nå 55.419.

Mindre frihet

Over mange år antok teamene hos Google at de kunne ansette relativt fritt, skriver Wall Street Journal, men nå er utvelgelsesprosessen mer begrenset, basert på hva som prioriteres hos selskapet for øyeblikket.

Nye ansatte skal produsere merkbare resultater og tydelig vekst. Avdelinger som Google+ har fått begrenset antall nye personer de kan hente inn, mens Nest-avdelingen, som fokuserer på tilkoblede hjem, har fått mer rom til å vokse.

Endringene gjør det vanskeligere å få ansettelsesplanene godkjent, ifølge kilder.

Avisen skriver at Google gir jobbtilbud til færre, og selskapet er mindre villig til å havne i konkurranseutsatte situasjoner enn tidligere.

Også utgifter som reiser og eventer krever flere godkjenninger og må rettferdiggjøres tydeligere, sier kildene. Google strekker seg likevel langt for å beholde sine ansatte, og gir dem fremdeles svært gode betingelser.

Les mer: Nå blir Google-grunderne ustyrtelig rike.

Alt dette signaliserer en ny tankegang for et selskap som i alle år har tenkt mindre på resultater og mer på å utvide og eksperimentere. Nye områder som internett-ballonger og selvkjørende biler får investorene til å stille spørsmål ved pengebruken, da disse ikke genererer inntekter.

Google uttaler seg ikke offisielt om denne effektiviseringsprosessen, men selskapets ledelse har tidligere innrømmet at mer disiplin kreves. Avgjørelsen om å avslutte salget av Google Glass er et eksempel på en slik bestemmelse.