Google skal betale for innhold til ny tjeneste

For første gang har Google inngått en avtale om å betale for innhold til sine tjenester.

For første gang har Google inngått en avtale om å betale for innhold til sine tjenester.

Google har med sine tjenester unngått å måtte betale for innhold. De har isteden laget løsninger som indekserer andres innhold for så å tilgjengeliggjøre det for brukerne.

Innholdsprodusentene har fått økt trafikk som en følge av Googles tjenester, men ikke alle er fornøyd med at Google tjener penger på å la andre finne frem til eller frem i deres innhold.

Søkegiganten har blant annet blitt saksøkt av Paris-baserte Agence France Presse på grunn av måten deres tjeneste Google News henter frem nyheter. De håper å vinne 17,5 millioner dollar i erstatning og skape presedens for at nyhetsprodusenter skal få betalt for innholdet.

Nå har Google for første gang inngått en avtale om å betale for innhold. I går meldte selskapet at de har inngått en avtale med nyhetsbyrået Associated Press om å bruke deres nyhetssaker og bilder.

- Lisensen i denne avtalen åpner muligheten for ny bruk av orginalt Associated Press innhold for funksjoner og produkter som vi vil introdusere i fremtiden, sier Sonya Boralv i Google i en pressemelding.

Innholdet skal brukes i en kommende ny tjeneste som skal supplere Google News. Det betyr at Google fortsatt står fast på at Google News slik den fungerer i dag ikke bryter med opphavsretten og at de ikke vil kompensere nyhetskildene for saker som legges ut der.

Ifølge Wall Street Journal kan det se ut som at avtalen mellom Google og Associated Press er nøye strukturert for å tillate at Google fortsatt kan stå fast på at de ikke skal måtte betale for innhold, samtidig som at Associated Press for betalt. Dermed unngår de at avtalen skaper presedens og Google News kan fortsette som før.

Til toppen