KRIGEN I UKRAINA

Google stenger mye brukt Maps-funksjon over Ukraina

Kunne avsløre bevegelsene til både tropper og flyktninger.

Det er ingen informasjon om trafikken i Kyiv (Kiev) i Google Maps mandag formiddag.
Det er ingen informasjon om trafikken i Kyiv (Kiev) i Google Maps mandag formiddag. Faksimile: Google Maps
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
28. feb. 2022 - 12:00

Google Maps har en funksjon som kan vise brukerne hvor tett trafikken er og om den går langsomt. I Ukraina har dette de siste dagene blitt utnyttet av blant annet forskere til å studere forflytningene av militærkjøretøyer fordi slike kolonner forsinker den øvrige trafikken. 

Et eksempel på dette kan sees i twittermeldingen nedenfor.

Men funksjonaliteten har også gjort det mulig å se hvordan store mengder av sivile flykter, i alle fall de som benytter kjøretøyer. 

Fjernet informasjonslaget over Ukraina

Søndag ble det kjent at Google har stengt den globale tilgangen til dette informasjonslaget over Ukraina for å beskytte lokalsamfunnene i landet. Dette skriver Reuters. Stengingen skal ha blitt gjort i samråd med regionale myndigheter. 

Navigasjonsmulighetene i Google Maps-appen skal fortsatt være tilgjengelige. Dette er et tveegget sverd, da det kan hjelpe alle parter i landet med å finne fram. Ukrainske sivile personer og etater har forsøkt å gjøre det vanskeligere å finne fram ved å ta ned veiskilt i landet, men gode navigasjonstjenester reduserer trolig effekten av dette.

Brå endringer i bruken

Bruken av Google Maps har blitt bortimot tredoblet i Ukraina etter at den russiske invasjonen startet. Dette viser tall Google har gitt ut i en innsynsrapport. Samtidig har bruken av Google Docs gått kraftig ned. Det kan være flere årsaker til at Google Maps-bruken har økt – at brukerne er på flukt eller at tjenesten brukes mye av soldater som er på ukjente områder. Nedgangen i brukes av Google Docs kan tolkes som at det er mange som ikke lenger er i sin daglige jobb.

Dette er skjermen som nå møter russiske Apple-kunder, oversatt til engelsk.
Les også

Apple stanser salget av alle sine produkter i Russland

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.