UTVIKLING

Google strammer inn Android-regler

Mobilene må inkludere uendret grafikktema for å kunne bruke Android Market.

Holo-temaet i Android 3.0
Holo-temaet i Android 3.0 Bilde: Google
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
4. jan. 2012 - 10:53

Googles mobilplattform, Android, utgis som en form for åpen kildekode. Det innebærer at det i stor grad er Google som kontrollerer utviklingen av nye versjoner, men at hvem som helst kan ta utgangspunkt i den utgitte kildekode og gjøre egne tilpasninger. Det betyr at Android på én enhet ikke nødvendigvis er den samme som Android på en annen enhet, selv når man snakker om Android med samme versjonsnummer.

Nettstedet Ars Technica konkluderte nylig med at det ikke finnes noe slikt som Android-enheter, bare Android-kompatible enheter.

Dan Morrill, sjef for Android-kompatibilitet hos Google, skriver i et Google+-innlegg at denne beskrivelsen er helt presis.

– [...] da vi satte sammen kompatibilitetsprogrammet var dette akkurat og uttrykkelig det vi hadde i tankene, skriver Morril. Men har er tydelig frustrert over at det måtte gå to år før noen i teknologipressen var i stand til komme til denne konklusjonen.

Eksempel på Theme.Holo <i>Bilde: Google</i>
Eksempel på Theme.Holo Bilde: Google

Det er en lang rekke krav som må tilfredsstilles for at en enhet med Android-basert operativsystem kan kalles for Android-kompatibel. Kravene for å kunne erklæres som Android 4.0-kompatibel er tilgjengelige her. Android-baserte enheter som ikke tilfredsstiller kravene, får ikke leveres med Googles Android-programvare. Dette inkluderer Android Market-applikasjonen.

Denne uken presenterte Google et nytt kompatibilitetskrav som har blitt innført med Android 4.0 Ice Cream Sandwich (ICS). I Android 3.0 innførte Google systemtemaet «Holo», inkludert et sett med definerte stiler som applikasjonsutviklere kan bruke til å tilpasse applikasjonenes utseende og atferd til Holo-temaet.

For å sikre at applikasjoner ikke plutselig slutter å fungere som forventes på enheter hvor leverandøren har gjort betydelige endringer i Android-brukergrensesnittet på egenhånd, for eksempel HTC med Sense eller Samsungs TouchWiz, er det nå blitt et krav at en umodifisert utgave av Holo-temaet følger med Android 4.0-kompatible enheter. Enheter som ikke inkluderer dette, vil altså ikke kunne leveres med Googles Android-applikasjoner.

Dersom en applikasjonsutvikler velger å sette bruk av Holo som et krav, vil applikasjonen se lik ut på alle enheter hvor Holo tilbys. Det skal likevel ikke være noe som hindrer utvikleren å tilby den samme applikasjonen også til enheter med Android 2.x, men da må utvikleren definere hvilke tema som skal benyttes, avhengig av plattformversjon og enheten den kjøres på.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.