Google tar initiativ til en raskere web

Ikke fremmed for å forkaste dagens protokoller. Men oppfordrer til mange små skritt først.

Google tar initiativ til en raskere web

Google lanserte i begynnelsen av juni verktøyet Page Speed, som er et Firefox-tillegg som webutviklere kan bruke til å analysere om innholdet på en webside kan lastes inn i nettleseren på mer effektive måter. Verktøyet har mye felles med Yahoos YSlow, men var bare begynnelsen på et initiativ Google kaller «Let's make the web faster».

I en video hvor flere representanter for Google uttaler seg, forteller Arvind Jain, teknisk direktør i selskapet, at Google planlegger å jobbe for å gjøre de vanlige webprotokollene mer fartsvennlige enn de er i dag.

- Hvis vi kan komme fram til endringer, forbedringer eller til og med alternativer til TCP/IP eller HTTP, så kan få stor betydning, sier Steve Sounders, som har tittelen performance evangelist i Google. Disse protokollene ble laget på en tid hvor den gjennomsnittlige nettverkskapasiteten var langt lavere enn i dag.

I dette blogginnlegget skriver Jake Brutlag, som jobber med søkeinfrastrukturen til Google, at selskapet har eksperimentert med i hvilken grad hastighet har noe å si for hvor mye en bruker benytter selskapets søketjeneste. Ved å legge til en forsinkelse på opptil 400 millisekunder i serveren, kunne selskapet registrere at antallet søk per bruker gikk ned - riktignok bare med mellom 0,2 og 0,6 prosent, målt over tre uker. Men jo lenger ut i eksperimentperioden man gikk, desto færre søk utførte brukerne.

Steve Sounders i Google
Steve Sounders i Google

Google mener dette beviser at brukerne foretrekker websider som vises raskt.

Forsinkelsen i eksperimentet kommer selvfølgelig i tillegg til den tiden det normalt tar å sette sammen dataene på serveren, å overføre dataene fra serveren til klienten og å få vist dem i nettleseren.

- Fordi kostnaden av lavere ytelse øker over tid og vedvarer, oppfordrer vi nettsteddesignere til å tenke seg godt om før de legger til funksjonalitet som går utover ytelsen, dersom fordelene med funksjonaliteten er uprøvd, skriver Brutlag.

Målet for Google er at en bruker skal kunne gå fra en webside til en annen like umiddelbart som om vedkommende blar fra en side til en annen i et ukeblad. Dette gjelder også dersom websidene det er snakk om inneholder tunge bilder, videoer eller JavaScript-applikasjoner.

Som en begynnelse har Google samlet en rekke resurser, både programvare og beskrivelser av teknikker, som allerede nå gjør det mulig å få websider og webapplikasjoner til å opptre raskere. Dette inkluderer alt fra helt enkle metoder som å kutte ut unødvendig kode i HTML-filer, til mellomlagring og forhåndslasting av innhold.

denne siden presenterer Google verktøy fra en rekke forskjellige leverandører. Disse verktøyene kan brukes til blant annet å rydde opp i JavaScript-kode og til å avdekke flaskehalser i eksisterende løsninger.

    Les også:

Les mer om: