JUSS OG SAMFUNN

Google truer med å stenge søkemotoren i Australia

Google truer med å stenge søkemotoren i Australia dersom regjeringen ikke endrer et lovforslag som tvinger Google til å betale for deling av nyheter.

Det ikoniske operahuset i Sydney.
Det ikoniske operahuset i Sydney. Illustrasjonsfoto: Srikant Sahoo, Unsplash
22. jan. 2021 - 07:28 | Endret 22. jan. 2021 - 09:59

– Hvis denne versjonen av lovforslaget blir vedtatt, har vi ikke noe annet reelt valg enn å gjøre Google Search utilgjengelig i Australia, sa selskapets Australia-sjef Mel Silva i et komitémøte i senatet i Canberra fredag.

Forslaget går ut på at nettgiganter som Google og Facebook må inngå avtaler med australske mediehus og kringkastere om betaling for å dele innhold. Hvis ingen avtale oppnås, skal en regjeringsoppnevnt voldgiftsmann fastsette et beløp, heter det i forslaget, som ble lagt fram i desember.

– Uholdbart

Silva mener en slik modell vil utgjøre en ukontrollerbar økonomisk og driftsmessig risiko for Google. Det er særlig voldgiftsløsningen som faller IT-giganten tungt for brystet.

– Dette vil skape en uholdbar presedens for vår virksomhet og den digitale økonomien. Det er ikke i tråd med hvordan søkemotorer eller internett fungerer, sier Silva.

Også Facebook mener det australske forslaget ikke vil fungere og vil føre til at selskapet slutter å dele australske nyheter.

– Lar oss ikke true

Australias statsminister Scott Morrison legger ikke fingrene imellom i sitt svar til IT-selskapene.

– Australia lager reglene for hva du kan gjøre i Australia. Det skjer i nasjonalforsamlingen vår. De som vil forholde seg til det og drive virksomhet i Australia, er hjertelig velkommen, men vi lar oss ikke true, sier Morrison.

Fransk avtale

I Frankrike inngikk Google denne uken en avtale med franske medier om betaling for å gjengi nyheter i sine søkeresultater. Avtalen legger til rette for individuelle lisensavtaler med utgivere om en ny nyhetsløsning fra IT-selskapet.

Europeiske forsøk på å støtte mediene i møte med de store teknologiselskapene har i stor grad handlet om opphavsrett. Men Frankrikes konkurransetilsyn har også sagt at Google ikke kan droppe å vise nyhetstreff for å slippe å betale. Det vil skade mediene og innebære et misbruk av markedsmakt fra Googles side, skriver Techcrunch.

Australia velger å bruke regler mot monopolmakt overfor IT-selskapene, noe som kan få mye større økonomiske konsekvenser for selskaper som Google og Facebook.

Pionerer støtter Google

Det australske forslaget pålegger også IT-plattformene å forhåndsvarsle om endringer i algoritmene som kan påvirke hvordan de distribuerer innhold. Her er det også lagt inn klausuler om straff dersom nettselskapene forsøker å blokkere innhold for å unngå betaling.

Australias regjering mener Google og Facebook har for stor markedsmakt i medieindustrien og at selskapene utgjør en mulig trussel mot et velfungerende demokrati.

USA ba tidligere i uken Australia om å skrote lovforslaget. Også internettpionerer som Tim Berners-Lee støtter IT-selskapenes motstand mot den planlagte australske reguleringen.

Les også

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.