Abonner
JUSS OG SAMFUNN

– Google var onde, NSA er svært viktig

Oracle-sjefen fortsette å snakke rett fra leveren.

Larry Ellison er ikke redd for å komme med kontroversielle uttalelser, noe han også gjør i denne ukens intervju med CBS News.
Larry Ellison er ikke redd for å komme med kontroversielle uttalelser, noe han også gjør i denne ukens intervju med CBS News. Bilde: Justin Sullivan/Getty Images/All Over Press

Digi.no skrev i går om et CBS News-intervju med Oracle-sjef Larry Ellison, hvor han sterkt antydet at Apples glanstid vil være over på grunn av Steve Jobs' bortgang. Artikkelen var basert på et kort utdrag av intervjuet. En betydelig lenger versjon av intervjuet ble tilgjengelig senere i går. Der forteller Ellison om sitt forhold til Google og NSA, men også mer om vennskapet med Jobs.

Rettssaken mellom Oracle og Google om bruken av Java i Android ble avsluttet i mai i fjor, med et resultat som ikke kan sees som noe annet enn et nederlag for Oracle. Alt tyder på at stridsspørsmålene ikke er endelig avgjort, siden begge selskaper har anket dommen.

I intervjuet med CBS News gjør Ellison det helt klart at han ikke er ferdig med saken. Han sier rett ut at denne saken virkelig plager ham.

– Jeg kan ikke forstå hvordan de kan mene at man bare kan kopiere ting. Når du lager et program for Android-telefonen, bruker du Oracles Java-verktøy til alt, og til slutt trykker du en knapp og sier konvertér dette til Android-formatet. Vi konkurrerer ikke mot Google. Vi gjør ingenting som av det samme som Google gjør. Men de tok sakene våre, og det var feil, sier Ellison.

Han blir spurt av journalisten Charlie Rose om han mener at Google var onde.

– Jeg mener at det de gjorde var absolutt ondt.

– Og du skylder på Larry Page?

– 100 prosent Larry Page, sier Ellison. Tidligere i intervjuet sier han at de eneste han har problemer med, er Google-karene.

– Larry spesielt, fordi det er han som avgjør der borte. Det han som driver det selskapet, ingen andre.

Ellison understreker at han ikke mener at Page er ond, bare at det han gjorde var ondt.

– Det er noe helt annet. Jeg vet at mottoet deres er «Don’t be evil», og jeg tror det glapp for dem denne gangen, sier Ellison i intervjuet som vises i videoen nedenfor.

Egentlig er «Don’t be evil» utgangspunktet for Googles regler for påkrevd opptreden. Det handler først og fremst om selskapets forhold til brukerne av tjenestene, i langt mindre grad forholdet til konkurrentene. Det finnes flere versjoner av hvordan det hele startet, men den kanskje mest troverdige versjonen gjenfortelles her av styreformann Eric Schmidt.

NSA

I intervjuet blir Ellison også spurt om hva han mener om NSA-avsløringene i det siste.

– Det fine er at vi bor i et demokrati. Dersom vi ikke liker det NSA gjør, kan vi alltids kvitte oss med regjeringen og innsette en ny, sier Ellison. Han sier videre at kredittkortselskaper og andre har samlet inn denne informasjonen i mye lenger tid enn det NSA har gjort.

– Hele dette spørsmålet om personvern er ganske fascinerende for meg. Hvem har noen gang hørt om at denne informasjonen har blitt misbrukt av regjeringen? Og på hvilken måte?, spør Ellison.

– Det du sier er altså «uansett hva NSA gjør, så er det greit for meg», spør Rose.

– Ja, det er flott. Det er essensielt dersom vi vil redusere den typen angrep som vi hadde i Boston, svarer Ellison.

På spørsmål om hva som vil være urovekkende for Ellison når det gjelder overvåking fra myndighetenes side, sier han at det måtte være om regjeringen bruker overvåkingen til politisk målsøking.

– Dersom demokratene bruker det til å gå etter republikanere, eller motsatt. Dersom vi slutter å se etter terrorister, og begynner å se etter folk fra den andre siden av «the aisle», sier Ellison.

Uttrykket refererer til seteinndelingen i det amerikanske senatet, hvor demokrater og republikanere tradisjonelt sitter på hver sin side av en bred midtgang.

    Les også:

Les mer om: